- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Brojni problemi u našoj mornarici – u slučaju rata ishod bi bio neizvestan

© AP Photo / Vadim GhirdaAmerički brodovi u Cenom moru
Američki brodovi u Cenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Mnogi problemi američke mornarice i dalje nisu rešeni – ne samo što je flota poslednji put učestvovala u pravim borbenim dejstvima 1945. godine, već je i nivo kvalifikovanosti vojske pao, a tu su i birokratske zavrzlame, piše „Hil“. Prema navodima časopisa, nije sigurno da bi mornarica mogla da pobedi ukoliko bi došlo do velikog rata.

U članku se postavlja pitanje da li je američka mornarica spremna za sukob sa protivnikom koji nije ništa slabije naoružan od njene flote, uzimajući u obzir činjenicu da je njeno poslednje veće učešće u bici bilo iskrcavanje na Okinavu sredinom 1945. godine, dok su drugi američki rodovi vojske od te godine ipak nekoliko puta učestvovali u pravom ratu.

U isto vreme, američki list podseća da je mornarica učestvovala u borbenim dejstvima u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu i Iraku. Međutim, pod paljbom se tada našla uglavnom pomorska avijacija, mornaričke „Foke“ i mornarički građevinski bataljoni SAD (poznatiji kao „Morske pčele“), kao i neki mornari, mada oni nisu učestvovali u velikim pomorskim bitkama poput one kod Jitlanda i Midveja.
Tokom Hladnog rata, američke podmornice su igrale potencijalno smrtonosnu igru ​​mačke i miša sa svojim sovjetskim kolegama, podseća „Hil“. Ali, nijedan admiral nije naredio flotama da se bore protiv drugih flota, dodaje list.

Problemi američke mornarice

Autor članka se osvrnuo na ogroman požar na američkom desantnom brodu „Bonom Ričard“ prošle godine, kao i na razorni izveštaj o incidentu. Kako kaže, to je ponovo pokrenulo pitanja o kompetentnosti mornarice.

S tim u vezi, „Hil“ interesuje sledeća stvar: Ako mornarica nije spremna za borbu protiv požara na velikom vojnom brodu, da li je spremna za borbu u velikom ratu?

Provera borbene gotovosti koja je izvršena 2017. godine, pokazala je žalosne rezultate, podseća list.
Kako se navodi u materijalu, primetni su kulturni problemi od kojih mnogi i dalje nisu rešeni, a primećeno je i da Kina predstavlja „egzistencijalnu opasnost“ za ratnu mornaricu i Marinski korpus Sjedinjenih Američkih Država.

Prema navodima američkog medija, u pogledu mornaričkih snaga mlađi oficiri se žale na pad nivoa kvalifikovanosti, nivo borbene gotovosti i moralnog duha.

© Flickr / U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth FleetAmerički razarač „Vilijam Pi Lorens“
Američki razarač „Vilijam Pi Lorens“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Američki razarač „Vilijam Pi Lorens“
Svi ti alarmantni simptomi pogoršavaju se i zbog odbrambenog budžeta, navodi se u članku i dodaje da iako SAD troše više na odbranu nego za vreme vladavine bivšeg predsednika Ronalda Regana, njihova snaga je sve manja.
Nekada su sve borbene jedinice ratne mornarice bile podvrgnute strogim proverama borbene gotovosti, dok su veterani Drugog svetskog rata, a donekle i Korejskog rata, svoja iskustva prenosili budućim generacijama. Sada ničeg od toga nema, ističe list.
To je uslovljeno promenom kulture i društva, objašnjava autor članka i dodaje da su resori prinuđeni da da se bave mikromenadžmentom iz birokratskih i političkih razloga.
Osim toga, američka mornarica nije učestvovala u većim ratovima u proteklih gotovo 80 godina, podseća „Hil“.
Očigledno je da bi obrazovanje u toj oblasti trebalo radikalno revidirati, a neophodno je i testirati borbenu gotovost flota za sve vojne operacije, piše list.

„Nadaćemo se da mornarica neće morati da vodi još jedan rat. Ali, ukoliko ipak dođe do toga, da li će ona odgovarati zahtevima i hoće li moći da pobedi? Teško je odgovoriti na to pitanje bez temeljne kritičke analize“, konstatovao je „Hil“.

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
RUSIJA
Raketi Cirkon nema ravnog u svetu, američka flota u velikoj opasnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala