- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raketi Cirkon nema ravnog u svetu, američka flota u velikoj opasnosti

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Hipersonične rakete „Cirkon“ će, kada budu predate vojsci, značajno povećati vatrenu moć ruske Ratne mornarice i značajno će uticati na globalni odnos snaga. Vojni eksperti ističu da ovaj projektil nema pandane u svetu, a američki mediji upozoravaju da predstavlja ozbiljnu pretnju američkoj floti.
Komentarišući vest da je ruska mornarica prvi put testirala hipersoničnu raketu „Cirkon“ sa nuklearne podmornice „Severodvinjsk“ eksperti ističu da naoružavanje podmornica takvim projektilima „menja pravila igre“ – cilj se može pogoditi sa veće udaljenosti, a šanse za izbegavanje naprednih sistema PVO se takođe povećaju.
Karakteristike ovog kompleksa još uvek niko nije nadmašio, ističe ruski ekspert Aleksej Podberjoškin.
„Ovo je prvo testiranje sa podmornice prave hipersonične rakete. Amerikanci tvrde da su već testirali hipersonične projektile, ali je u stvari to bilo testiranje supersonične rakete... Rusija je, međutim, testirala pravu hipersoničnu raketu. To je već strateška raketa koja je u stanju da pogodi ciljeve na velikoj udaljenosti, što je od ogromnog značaja. Primera radi, ako se „Cirkon“, recimo, instalira na brodove u Crnom mora on je u stanju da kontroliše celo područje Sredozemnog mora, a udar je toliko efikasan da je jedna raketa dovoljna da uništi tešku krstaricu ili nosač aviona“, kaže Podberjoškin.
Ruski vojni stručnjaci navode da u arsenalu američke mornarice ne postoji oružje koje bi moglo da zaustavi hipersoničnu raketu „Cirkon“ . Stoga je ovaj projektil jedinstven proizvod, koji će, po oceni zapadnih medija, staviti tačku na američku dominaciju u Pacifiku.
Američki specijalizovani časopis „Militari voč“ konstatuje da „Cirkon“ predstavlja ozbiljnu pretnju američkoj floti, potkrepljujući te tvrdnje činjenicama da se zapadne mornaričke snage oslanjaju na modernizovane varijante raketa kratkog dometa čija brzina leta ne premašuje brzinu zvuka, kao što su „Harpun“ i „Egzoset“, koje su korišćene u periodu Hladnog rata, dok „Cirkon“ ima mnogo više prednosti nego njen prethodnik, raketa „Kalibar“, koja je svojevremeno bila jedinstvena u odnosu na zapadne rakete.
© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Lansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Poređenja radi, američki raketni sistem „Harpun“ ima više nego dvostruko manji domet od „Kalibra“ – 280 naspram 600 kilometara i više od tri puta je sporiji.
Prva hipersonična krstareća raketa na svetu
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere. Može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Dometa je preko 1.000 kilometara, a razvija brzinu od oko devet Maha, što je devet puta brže od brzine zvuka.
Podberjoškin navodi da se testiranje „Cirkona“ po svom značaju može uporediti sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957. godine.
„Ovo čak nije ni senzacija, to je prilično jak šok, koji će, siguran sam, uticati na političku ravnotežu snaga i globalnu vojno-političku situaciju. Ovo nije obično testiranje projektila, niti obično testiranje novog tipa tehnike, ovo unosi drastične korekcije u svetski strateški balans. Ova raketa će nivelisati američku superiornost u vojno-morskim snagama koju pokušavaju da razviju stvarajući ogromnu flotu sa krstarećim raketama morskog baziranja“, kaže Podberjoškin.
Takođe, i kineski mediji pišu da je Rusija je postala američki konkurent u svetskim morima, bez obzira na američku hegemoniju po broju nosača aviona, navodeći istovremeno da hipersonična raketa „Cirkon“ može da probije protivničku protivavionsku odbranu i da uništi neprijateljske brodove na velikom rastojanju. Reč je o sistemu morskog baziranja koji se u bliskoj budućnosti može instalirati na borbenim brodovima i podmornicama.
„Cirkon“ povećava vatrenu moć ruske flote
Pretpostavlja se da će raketama „Cirkon“ biti naoružane fregate projekta 22350, najnovije podmornice projekta 885M „Jasenj-M“, kao i nuklearna raketna krstaricaAdmiral Nahimov“, koja je u fazi modernizacije, i podmornica „Irkuck“ koja će biti modernizovana do nivoa 949AM.
Recimo, podmornica klase „Jasenj“ može da ponese 32-40 hipersoničnih raketa koje, zahvaljujući brzini, mogu da unište velike brodove jednim udarom.
Eksperti ocenjuju da instaliranje novih hipersoničnih raketa „Cirkon“ na ruske podmornice ne samo da će povećati vatrenu moć flote, nego će u budućnosti i ozbiljno povećati mogućnosti ruskih podmornica.
Trenutno je Rusija jedina država na svetu koja ima hipersonično oružje. Konkretno, u Oružanim snagama Rusije su hiperosnični sistemi „Avangard“ i „Kinžal“, a ranije je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će hipersonične rakete „Cirkon“ uskoro biti predate vojsci.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je saopštio da Rusija radi na povećanju brzine, dometa i preciznosti svojih hipersoničnih raketa, kao i na prilagođavanju nosača novim vrstama oružja. Objašnjavajući adaptaciju raketa za različite nosače, ministar je rekao da je potrebno stvoriti jedan lanser hipersoničnih raketa za celu liniju tehnike. Na tome se već radi.
Pogledajte i Sputnjikovu emisiju „Moj pogled na Rusiju“: Ljubinka Milinčić: Cirkon – ruska hipersonična raketa koja menja način ratovanja:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala