- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dva scenarija za Đokovića – jedan je „zatvor“

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković slavi pobedu na Završnom turniru u Torinu
Novak Đoković slavi pobedu na Završnom turniru u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Kada se Novak Đoković našao na spisku učesnika ATP kupa, mnogi su to shvatili kao potvrdu da je srpski teniser vakcinisan, ali istina nije toliko jednostavna. Da bi ušao u Australiju prvi reket planete najverovatnije neće morati da bude vakcinisan, ali će u suprotnom morati da prođe kroz strogi dvonedeljni karantin, po mnogima ravan – zatvoru.
Pakao kroz koji su teniseri i teniserke prošle godine prošli kako bi igrali na Australijan openu teško da se može meriti sa bilo kojim drugim naporima uloženim u „belom sportu“.

Vakcina ili karantinski „zatvor“

Neki su dve nedelje karantina mogli da provedu trenirajući napolju i barem ići u kafeteriju, dok su drugi, kao Viktor Troicki koji je pakao kroz koji je prošao opisao u „Miljanovom korneru“, bili potpuno izolovani.
Tako nešto moglo bi da se desi sa Novakom Đokovićem, ukoliko nije, odnosno ne bude vakcinisan nedelju dana pred dolazak u Sidnej, gde se od 1. januara igra ATP kup, potvrdio je direktor AO Kreg Tajli.
„Možemo da potvrdimo da će svi koji budu ulazili u Australiju ovog teniskog leta morati da ispune striktne uslove zdravstvenih organa. To uključuje potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o izuzeću iz zdravstvenih razloga. Ono što je takođe objašnjeno od strane zdravstvenih organa je da će svi koji budu došli, a ne budu ispunjavali ove zahteve, morati da idu u karantin od 14 dana“, rečeno je iz službe za odnose sa javnošću Teniskog saveza Australije, preneli su australijski mediji.
Od prvog pomena obavezne vakcinacije za Australijan open 2022. do sada bilo je mnogo oprečnih i nejasnih informacija, ali deluje kao da se konačno može izvući zaključak da Novak i svi ostali teniseri i teniserke imaju dva scenarija – ili vakcina ili strog dvonedeljni karantin – pošto je izuzeće od pravila odavno isključeno kao opcija.

Vakcinacija – jednostavnija opcija

Prema rečima direktora Tajlija, igrači mogu da se imunizuju kojom god vakcinom žele i dovoljno je da prime samo jednu dozu pre nego što uđu u Australiju, ali to moraju da urade minimalno sedam dana do sletanja.
S obzirom da ATP kup 2022. počinje 1. januara, Đoković će morati da se vakciniše najkasnije do 24. decembra, ukoliko već to nije učinio, jer, podsetimo, i dalje nije poznato da li je vakcinisan ili ne.
Slagao se prvi scenario sa Novakovim uverenjima i željama ili ne, kristalno je jasno da je on mnogo jednostavniji i da bi dodatno skinuo teret sa njegovih leđa.
Teret izazvan novom borbom za Srbiju koju obožava da predstavlja, teret jurenja 21. Grend slem titule i desete na Australijan openu, teret medija koji ga razapinju jer želi da status imunizacije zadrži za sebe...

Scenario broj 2

Ipak, ukoliko ne bude želeo da se vakciniše, Đoković će, prema informacijama TS Australije i tamošnjih medija, imati i drugu opciju.
Najveći srpski sportista bi u tom slučaju morao da prođe strogi karantin tokom kojeg, najverovatnije, ne bi smeo da izađe iz hotelske sobe 14 dana.
Ukoliko bi se australijske vlasti odlučile za najrigorozniju metodu – praktično zatvorskih karakteristika – Novak ne bi mogao da izađe iz sobe ni da jede, ni da trenira, ni da prošeta...
Postoji i opcija da karantin bude nešto blažeg nivoa, pa da Đokoviću bude dozvoljeno po nekoliko sati dnevno u kontrolisanom okruženju, kada bi imao priliku da trenira na teniskom terenu, ode do posebne prostorije za prehranjivanje i možda obavi još neku sitnicu.
Teniseri i teniserke koji su prošle godine morali da prođu kroz stroži karantin opisali su ga kao „pakao na zemlji“ i većinom rekli da sigurno to ne bi ponovili samo kako bi učestvovali na Australijan openu i/ili ATP kupu.
„Isto je kao u zatvoru, samo imate internet“, izjavio je španski teniser Roberto Bautista Agut.
„Možete da zamislite... Petnaest dana ležanja u krevetu i da se ne baviš sportom, teško ti je nakon toga hodati i biti spreman za dnevne aktivnosti, a pogotovo kada treba sve brzo da nadoknadiš. Gledao sam da se što bolje pripremim za Australijan open, što je bilo teško fizički i psihički. Bilo je psihički dosta teško jer nisam bio pripremljen na to, rečeno nam je bilo nešto suprotno“, pričao je početkom ove godine Troicki.

Šta će Đoković uraditi?

Ono što je takođe sada već očigledno je to da će javnost uskoro saznati da li je Đoković vakcinisan ili nije, pošto to potvrda učešća na ATP kupu trenutno ne govori.
Kao što je već rečeno, ukoliko je Novak već vakcinisan neometano će moći da dođe u Australiju kada god bude želeo, odnosno do 1. januara kada počinje ATP kup (verovatno malo ranije kako bi trenirao).
Ukoliko nije vakcinisan i ne planira to da uradi, moraće da se zaputi u Australiju jako brzo, jer do početka ATP kupa (1. januar) nije ostalo mnogo vremena, a karantin traje čak 14 dana.
Ako tek planira da se vakciniše, rok da primi prvu dozu bilo koje vakcine je 24. decembar, nedelju dana pred najkasniji mogući dolazak u Australiju.
Zvaničnu odluku o učešću na turnirima u Australiji, kao ni to kada će i kako doći u tu zemlju, Đoković još nije doneo, ali se ista očekuje u narednim danima.
Rumunska teniserka Andrea Priskariu - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
Kako je „svetac“ Novak Đoković spasao rumunsku teniserku – i zašto se Srbija u nju zaljubila
Detalj sa meča Srbija – Kazahstan, Dejvis kup - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SPORT
Šta se desi kada se proda tradicija od 130 godina: „Koga zanima Srbija – Hrvatska u Madridu?“
Novinari sa Novakom Đokovićem - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SPORT
„Mali političar“ dočekao Đokovića na volej – put ka mnogo žešćim bitkama van terena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala