- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika analizira načine evakuacije svojih državljana iz Ukrajine u slučaju „ruske invazije“

© Sputnik / Vladimir AstapkovičAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Američke vlasti analiziraju mogućnosti i načine evakuacije američkih državljana iz Ukrajine u kontekstu vesti o navodnom mogućem „napadu“ Rusije na Ukrajinu, prenosi televizija Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore.
„Administracija predsednika (SAD Džozefa) Bajdena proučava mogućnost potencijalne evakuacije američkih državljana iz Ukrajine ukoliko Rusija izvrši invaziju na zemlju i prouzrokuje tešku situaciju u oblasti bezbednosti“, navodi američka televizija.
Kako je precizirano, planiranjem akcija u slučaju „nepredviđenih okolnosti“ rukovodi Pentagon koji upravo sada razmatra različite scenarije ukoliko evakuacija bude neophodna – od evakuacije manjeg broja američkih državnih službenika do evakuacije koja bi uključivala veći broj državljana SAD. Konačnu odluku će, tvrdi Si-En-En, doneti američki Stejt department.
Izvori televizije naglašavaju da bi takvo planiranje moglo da bude posledica loše realizovanog povlačenja SAD iz Avganistana.
Međutim, u ovom momentu Bajdenova administracija ne vidi potrebu za evakuacijom – avioni i dalje lete sa ukrajinskih međunarodnih aerodroma, a kopnene granice sa zapadnim susedima Ukrajine su otvorene, konstatuju izvori televizije. Razgovori su, kako je precizirano, deo plana u slučaju da se bezbednosna situacija ozbiljno pogorša.
Podsetimo, Kijev i zapadne zemlje, u prvom redu Amerika, u poslednje vreme optužuju Rusiju da koncentriše snage na granici sa Ukrajinom i da navodno priprema invaziju na tu zemlju. Ruski zvaničnici su u više navrata istakli da Moskva premešta snage na svojoj teritoriji, ali da nikome ne predstavlja pretnju, a da NATO, izgovarajući se navodom opasnošću od ruske invazije na Ukrajinu, pomera svoje snage na istok ka ruskim granicama.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
„Ako ne želite s Lavrovom, slušaćete Šojgua“: Mediji o pitanju Ukrajine u odnosima Rusije i Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala