- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ako ne želite s Lavrovom, slušaćete Šojgua“: Mediji o pitanju Ukrajine u odnosima Rusije i Amerike

© AP Photo / Ivan SekretarevZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Opasnost od „invazije“ Rusije na Ukrajinu je preuveličana, Moskva i Vašington imaju šanse da se dogovore o glavnim problemima iako upravo Bela kuća provocira Kremlj na uzvratne akcije na granici, piše pariski „Figaro“.
U članku stručnjak za pitanja evropske geopolitike Floran Paramantje ističe da su aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom poslecida čestih provokacija koje dolaze od Zapada, a posebno SAD.
„Rusija pokušava da odreaguje na dva ili tri nedavna vojna događaja: pojavu turskih bespilotnih letelica, jačanje vojnog prisustva NATO u Crnom moru i prolazak američkih bombardera na 20 kilometara od Rusije. Pre nekoliko nedelja predsednik Vladimir Putin je zatražio pisane garancije za bezbednost Rusije“, naveo je ekspert, dodajući da Moskva u svakom slučaju eventualno pristupanje Ukrajine NATO smatrati neprihvatljivim.
Paramantje je izneo mišljenje i o komunikaciji dve zemlje povodom Ukrajine.
On smatra da dve zemlje imaju šanse da normalizuju odnose jer su njihove snage prilično ravnopravne, ali da nedelikatnost bilo koje od strana može da dovede do težih posledica.
„U toj krizi Moskva ima određenu poziciju i poručuje Vašingtonu: ‘Ako ne želite da komunicirate sa Sergejom Lavrovom, ništa strašno. Ali, onda ćete morati da čujete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua’. A to govori o mnogome“, naveo je francuski stručnjak.
On je dodao i da Kremlj želi da o ovome razgovara samo s Belom kućom.
„Rusija ne želi da diskutuje o miru sa ukrajinskim rukovodstvom, nego samo sa SAD. Ona smatra da nema nikakvog smisla pregovarati sa Evropljanima ili čak i sa NATO, jer će se oni u svakom slučaju obratiti Sjedinjenim Državama za odobrenje pre donošenja bilo kakve odluke. Rusija želi da razgovara samo sa ‘glavnim’ “, zaključio je on.
Podsetimo, Kijev i zapadne zemlje, u prvom redu Amerika, u poslednje vreme optužuju Rusiju da koncentriše snage na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju.
Ruski zvaničnici su u više navrata istakli da Moskva premešta snage na svojoj teritoriji, ali da nikome ne predstavlja pretnju, a da NATO, izgovarajući se navodom opasnošću od ruske invazije na Ukrajinu, pomera svoje snage na istok ka ruskim granicama.
MIP Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
RUSIJA
Zaharova: Amerika sprovodi specijalnu operaciju protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala