- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi austrijski kancelar i ministri položili zakletvu /foto/

© AP Photo / Lisa LeutnerKarl Nehamer i Aleksander van der Belen
Karl Nehamer i Aleksander van der Belen - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Novi kancelar Karl Nehamer i novi ministri u vladi Austrije položili su zakletvu pred predsednikom Aleksanderom van der Belenom.
Doskorašnji kancelar Aleksander Šalenberg, koji ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom od svega 52 dana, položio je zakletvu kao novi ministar spoljnih poslova.
Šalenberg se time vraća na čelo resora koji je vodio pre ostavke Sebastijana Kurca na mesto kancelara.
Pored toga, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek. Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, pre mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera.
© AP Photo / Lisa LeutnerKarl Nehamer i Aleksander Šalenberg
Karl Nehamer i Aleksander Šalenberg - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Karl Nehamer i Aleksander Šalenberg
Kada je reč o Magnusu Bruneru, on je do sada bio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja sa njegovom dosadašnjom „šeficom“ ministarkom Leonore Gevesler, pošto je dosadašnji rad bio obeležen tenzijama.
Zakletvu je položila i najmlađa članica vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom. Ona je pre ulaska u vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP).
Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje sa radom, već će morati odmah da prionu na posao.
Naime, zemlja se nalazi u četvrtom talasu pandemije, i polaganje zakletve dolazi u trenutku kada vlada mora doneti odluku da li će, kako je to bilo obećano, lokdaun biti ukinut 12. decembra za vakcinisane i izlečene, ili će biti nastavljen, kao i šta će sve moći da se otvori, a šta ne.
© AP Photo / Lisa LeutnerAustrijski kancelar Karl Nehamer
Austrijski kancelar Karl Nehamer - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Austrijski kancelar Karl Nehamer
Kancelar Nehamer će odmah morati da pokaže da li je dobar krizni menadžer, jer mora da usaglasi, po ovom pitanju, različite stavove guvernera pokrajina, od kojih se neki zalažu za kompletno otvaranje za vakcinisane i nevakcinisane, kao što to traži pokrajina Tirol, ili oprezno otvaranje, kao što to traži Beč, smatrajući da otvaranje treba omogućiti samo prodavnicama, ali ne i ugostiteljskim objektima, navodi Tanjug.
Van der Belen je, ako se računaju svi ministri i kancelari, primio ukupno 63 zakletve članova vlade u svom mandatu.
Kod tolikog broja može se dogoditi da njegov kabinet pomeša aktere, kao što je učinio u ovom slučaju, te je medije pozvao na zakletvu kancelara Aleksandera Šalenberga, umesto njegovog naslednika Karla Nehamera.
Predsednik Austrije obavio je, tokom vikenda, sa svim novim članovima vlade razgovore u četiri oka, a najpre se sastao sa kancelarom Karlom Nehamerom.
Preuzimanjem ministarskih funkcija novi članovi vlade primaće i velike plate, tačnije ministri 17.826 evra mesečno, a državna sekretarka 16.044 evra.
Karl Nehamer  - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SVET
Novi kancelar Austrije dobro poznat Beogradu: Ko je Karl Nehamer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala