- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi kancelar Austrije dobro poznat Beogradu: Ko je Karl Nehamer

© AFP 2023 / ALEX HALADAKarl Nehamer
Karl Nehamer  - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer važi za hardlajnera, koji bi mogao stranku vratiti na stari konzervativniji put.
Doskorašnji lider Sebastijan Kurc, koji je odlučio da se povuče iz politike, u potpunosti je reformisao stranku, promenio joj "političku boju" iz crne u tirkiznu, i značajno podmladio rukovodeće kadrove.
Nehamer, koji je bio generalni sekretar OVP na početku reforme stranke, mogao bi vratiti narodnjake svojoj izvornoj konzervativnoj politici, manje liberalnijoj nego pod Kurcom.

Kritike zbog migranata

Sive eminencije u stranci, guverneri u više austrijskih pokrajina, odlaskom Kurca ponovo su ojačali svoj uticaj u stranci, koji su delimično bili izgubili zbog striktnog insistiranja prethodnog lidera da samo on donosi odluke kako personalne, tako i u vezi kursa stranke. Nehamer važi za hardlajnera, što je dokazao na mestu ministra unutrašnjih poslova, kada je vodio striktnu politiku prema migrantima.
Posebno je bio kritikovan za strogi stav kada se vodila diskusija o prijemu izbeglica iz Avganistana.
Nehamer je ne samo odbijao da primi izbeglice iz Avganistana, već je želeo i da vraća tražioce azila u tu zemlju posle preuzimanja vlasti od strane talibana. On se ujedno zalagao i za tešnju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalne migracije, stavivši im na raspolaganje ljudstvo i opremu.

Dobra saradnja sa Srbijom

Sa Srbijom on je negovao dobru saradnju na mestu ministra unutrašnjih poslova, ove godine je posetio Beograd, a u Beču, pre par meseci, primio je šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića i svog resornog kolegu Aleksandra Vulina.
I tokom pandemije je Nehamer bio čvrst u stavu da treba kažnjavati sve koji krše mere i lokdaun. Nehamer je rođeni Bečlija, koji je, posle školovanja, dobrovoljno prišao vojsci gde je završio službu činom poručnika. Zatim je radio u obuci oficira pri Ministarstvu odbrane, ka i kao trener za komunikaciju i u Političkoj akademiji OVP.
Na meti javnosti našao se posle terorističkog napada u Beču, 2. novembra prošle godine.
Optuživan je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu sprečile atentat. Međutim Nehamer je pripisao krivicu svom prethodniku Herbertu Kiklu, aktuelnom lideru Slobodarske partije (FPO), i skandalima u obaveštajnoj službi za borbu protiv terorizma.

Reforma obaveštajne službe

Zbog toga je sproveo reformu obaveštajne službe, koju je završio pre par dana sa ciljem povećanja efikasnosti. Nehamer će imati težak zadatak, posle svih turbulencija i afera, da povrati poverenje u OVP. Na prošlim izborima stranka je osvojila više od 37 odsto glasova, a aktuelno, u istraživanjima, pala je na drugu poziciju, sa svega 24 odsto podrške.
Nehamer je postao aktivan u partijskoj organizaciji OVP nakon što je napustio vojsku, u početku je radio sa partijskom akademijom. Zatim je bio načelnik odeljenja službe i mobilizacije u sedištu stranke od 2007. do 2008. godine, a odeljenja za obuku i umrežavanje od 2008. do 2009. godine. Zatim je postao direktor udruženja Donje Austrije partijske akademije i smatran je bliskim tadašnjem zameniku guvernera Volfgangu Sobotki.
Tokom predsedničkih izbora u Austriji 2016. godine, imenovan je za zamenskog menadžera za Andreasa Kola iz OVP-a tokom kampanje, ali nije uspeo da ga spase od istorijski lošeg rezultata od 11%.

Napredak u politici

Na saveznim izborima 2017. Nehamer je izabran za predstavnika Beča. Tokom kasnijeg formiranja vlade, bio je član pregovaračkog tima OVP-a u oblasti odbrane. Izabran je za zamenika predsednika parlamentarne frakcije OVP 8. novembra i imenovan je za portparola za medije.
Zatim je 25. januara 2018. nasledio je Elizabet Kestinger i Stefana Štajnera na mestu generalnog sekretara OVP-a. U septembru 2018. takođe je nasledio Efganija Donmeza na mestu portparola za integraciju i migracije.
Nehamer se na saveznim izborima 2019. kandidovao na petom mestu na bečkoj državnoj listi OVP-a i na jedanaestom mestu na saveznoj listi OVP-a. Takođe je bio jedan od pet procenjivača OVP-a u biračkom telu tokom izbora. Tokom kasnijeg formiranja vlade, pregovarao je u oblastima Evrope, migracija, integracija i bezbednosti.
Karl Nehamer - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SVET
Austrija dobila novog kancelara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala