- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Njegošev dan i Dan ekologije predloženi za državne praznike u Crnoj Gori

© Sputnik / SputnjikNjegoševa statua u mauzoleju na Lovćenu
Njegoševa statua u mauzoleju na Lovćenu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Njegošev dan – crnogorski praznik kulture i Dan ekologije predloženi su za nove državne praznike u Crnoj Gori, a o tome će se poslanici izjasniti na sjednici parlamenta koja će početi 13. decembra.
Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, proglasi za državni praznik.
Dan rođenja vladike i pjesnika obilježio bi se održavanjem kulturnih manifestacija koje će biti posvećene liku i djelu Njegoša.
Navodi se da se na taj način brendira vlastita istorija i kultura, a imena u vezi sa kojima se obilježavaju praznici se etabliraju kao kulturno nasljeđe ne samo pojedinih država, već i svjetske književnosti.
„Proslavljanje ovakvih praznika ne predstavlja samo egocentrično slavljenje vlastite kulture, već slavljenje svjetske kulturne baštine u djelima značajnih ličnosti sa našeg prostora“, kaže se u obrazloženju.
Demokrate su izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima dostavile parlamentu 23. juna.
Klub poslanika „Mir je naša nacija“ predložio je da se Dan ekologije slavi 20. septembra kao državni praznik.
Navodi se da je od usvajanja Deklaracije o Crnoj Gori kao ekološkoj državi donijeto više propisa koji regulišu oblast životne sredine, ali da nijesu svi adekvatno i u potpunosti sprovedeni.
„Prema životnoj sredini se moramo odnositi odgovorno i kao dobri domaćini, a sve zarad nasljedstva koje moramo ostaviti budućim generacijama. Kao država bogata prirodnim resursima ne smijemo dozvoliti devastaciju prirode na uštrb ekonomskog razvoja već je najvažnije pronaći balans”, kaže se u obrazloženju.
Kako se navodi, ispravan odnos svakog građanina prema životnoj sredini je njegov doprinos efikasnoj primjeni propisa u ovoj oblasti.
„Pitanje životne sredine je jedna od rijetkih preostalih društveno relevantnih tema sa potencijalom za mobilizaciju građana u društvenom aktivizmu”, kaže se u predlogu Miloša Konatara, Božene Jelušić, Suade Zoronjić i Srđana Pavićevića.
Oni smatraju da je neophodno uložiti dodatne napore u izgradnji svijesti, obrazovanja i kulture posebno djece i omladine.
Zato je cilj, kako se navodi, unapređivanje životne sredine razvijanjem svijesti o značaju ekologije, odnosa prema njoj, na osnovu koje će čovjek težiti očuvanju i njenom unapređivanju.
Poslanici koalicije „Mir je naša nacija“ su predlog o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima dostavili Skupštini 20. septembra.
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
REGION
Mitropolit Joanikije: Njegoš se kroz „Gorski vijenac“ uzdigao do neba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala