- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Drugi put za tri meseca: Oštar pad narudžbina nemačke robe

© AFP 2023 / Michele TantussiRadnik pored turbo-motora u fabrici "Simens" u Nemačkoj
Radnik pored turbo-motora u fabrici Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Nemačke fabrike zabeležile su oštar pad narudžbina u oktobru zbog znatno manje potražnje iz zemalja izvan evrozone, pokazuju zvanični statistički podaci.
Ministarstvo privrede je saopštilo da su porudžbine pale za 6,9 odsto u odnosu na septembar, što je drugi najveći pad u poslednja tri meseca, navodi AP. U avgustu su narudžbine pale za 8,8 procenata, dok su u septembru registrovale porast za 1,8 odsto.
Fabričke narudžbine su važan pokazatelj snage nemačke ekonomije. Najnoviji podaci dolaze u vreme slabljenja poslovnog poverenja domaćih privrednika zbog kontinuiranih problema s uskim grlima u lancu snabdevanja i ponovnog rasplamsavanja zaraze virusa korona.
Potražnja za investicionim dobrima, kao što su fabričke mašine, pala je u oktobru za 10,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Ukupni podaci pokazuju da su se porudžbine iz zemalja izvan 19-članog monetarnog bloka stropoštale za 18,1 procenat, dok je potražnja nemačkih partnera iz evrozone opala za 3,2 odsto. Domaća tražnja je, s druge strane, porasla u oktobru za 3,4 posto.
Ministarstvo privrede je navelo da su ukupne porudžbine bile za 1,0 procenat manje nego u istom mesecu 2020, dodajući da je ovaj indeks trenutno volatilan i da najnovija dešavanja „ne treba preuveličano tumačiti“. U saopštenju je precizirano da, ako se izuzmu masovne porudžbine, onda pad narudžbi iznosi samo 1,8 odsto na mesečnom nivou, preneo je Tanjug.
Folksvagen - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
EKONOMIJA
Nemački automobilski gigant seče troškove, manje radnika u pogonima
Kovanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
EKONOMIJA
Nemci protiv uvođenja digitalnog evra: Većina rekla – ne
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala