- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kina, Rusija, Uzbekistan, Turska... Odakle strani radnici dolaze u Srbiju, a kuda Srbi idu za hlebom

© Sputnik / Lola Đorđević Građevinski radnici
 Građevinski radnici - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Kinezi, Turci, Uzbekistanci, ali i Rusi — oni su najčešći strani radnici u Srbiji. Obično rade kao kuriri, dostavljači ili građevinari, ali i u ostalim granama u kojima u našoj zemlji vlada deficit radne snage stvoren izvozom domaćih radnika u inostranstvo.
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je ove godine, zaključno sa 3. decembrom, strancima izdala ukupno 21.328 dozvola za rad. Najviše dozvola je izdato radnicima sa srednjom stručnom spremom, tj. pomoćnim radnicima, ali ima i visokoobrazovanih stranaca koji rade u Srbiji.
Najviše je radnika iz Kine (8.585 dozvola) i Turske (4.184), a potom Rusije (1.255), Indije (994), Ukrajine (501) i Makedonije (452). Ukupno je 128 država iz kojih su stranci koji rade u Srbiji, ali je, prema podacima NSZ, radnika koji su došli iz zemalja koje nisu pomenute malo.

Strani radnici u Srbiji

Miloš Turinski, portparol veb-sajta za zapošljavanje „Poslovi infostud“, kaže za „Sputnjik“ da Srbija uvozi radnike iz inostranstva zbog deficita radne snage na domaćem tržištu i da su to prvenstveno radnici za niskokvalifikovane pozicije.
„Na prvom mestu su svakako radnici iz Uzbekistana koji obavljaju poslove kurirske dostave. Pozicija kurira-dostavljača nam je vrlo deficitarna, jer se u poslednjih godinu i po dana otvorilo mnogo preduzeća koja se bave tom delatnošću. S druge strane, deficit nam vlada i u građevini, za koju uvozimo radnike iz Kine i Turske“, predočava Turinski.
On je podsetio da je predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović početkom novembra najavio da će uvoziti radnike iz Nepala, Šri Lanke i Indije, jer na birou rada u tom gradu nema dovoljno mladih.
„Postoji tendencija da se uvozi radna snaga iz siromašnijih zemalja od naše, da bi se popunile sve naše potražnje, pogotovo kada pričamo o niskokvalifikovanim zanimanjima. S druge strane, ne uvozimo samo radnu snagu za niskokvalifikovane pozicije. Deficit vlada i na domaćem IT tržištu rada, s tim što se tu ne radi o klasičnom uvozu radnika, već o angažovanju digitalnih nomada. Ti ljudi su iz Zapadne Evrope, Amerike, Azije“, kaže Turinski.
Osim građevinara, kurira i dostavljača, dodaje Turinski, našoj zemlji fale auto-mehaničari, tesari, vodoinstalateri, frizeri, kuvari i konobari, za kojima je na domaćem tržištu visoka potražnja.
„Za te pozicije se i dalje popunjavaju mesta našim radnicima koliko je to moguće. Poslodavci koji su u mogućnosti to rade poboljšanjem radnih uslova, visine zarade, radnog vremena, rada u smenama“, pojašnjava Turinski.
© Flickr / AndreySrbiji fale automehaničari, tesari, vodoinstalateri, frizeri, kuvari, konobari...
Kuvar - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Srbiji fale automehaničari, tesari, vodoinstalateri, frizeri, kuvari, konobari...

Gde Srbi idu da rade

U toku ove godine, NSZ je posredovala u zapošljavanju Srba u Sloveniji, gde su najviše bili traženi vozači, konobari, monteri, elektromonteri, građevinski, mašinski i radnici u ugostiteljstvu, trgovini, proizvodnji hrane... Turinski potvrđuje da su srpski radnici voljni da odu da rade u Sloveniju, ali na spisak dodaje i Mađarsku, druge zemlje regiona i sveta:
„To su najčešće zemlje Zapadne Evrope, poput Švajcarske, Nemačke, zemalja Skandinavije, ali i Amerika, Kanada i Australija. Decenijama prvenstveno izvozimo medicinske stručnjake: medicinske sestre i lekare. Izvozimo i mašinske i elektroinženjere, ali i IT stručnjake. Tamo gde kod nas vlada deficit su kadrovi koji se izvoze decenijama. Zbog njihovog je odlaska, tj. izvoza, pogotovo u zemlje Zapadne Evrope, i došlo do prevelikog deficita u našoj zemlji.“
 Građevinski radnici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
EKONOMIJA
Nepal, Indija, Šri Lanka - stiže radna snaga iz Azije u Šumadiju
Izgradnja stambene zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
SRBIJA
Srpske zanatlije odlaze u inostranstvo, a stižu nam Turci, Indijci, Pakistanci, Vijetnamci…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala