- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Vašington se pod izgovorom demokratije meša u poslove drugih država

© REUTERS / BRIAN SNYDERAmerička i kineska zastava
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Sjedinjene Američke Države da vrše pritisak na druge zemlje i mešaju se u njihovu unutrašnju politiku, navodi se u izveštaju Ministarstva pod nazivom „Situacija sa demokratijom u SAD“.
Model demokratije koji promovišu Sjedinjene Američke Države samo je paravan i izgovor za vršenje pritiska na druge države i mešanje u njihove unutrašnje stvari, ističe se u izveštaju.
„Sjedinjene Američke Države su dugo ignorisale strukturalne nedostatke sopstvenog demokratskog sistema i nedostatke unutrašnje demokratske prakse. Ponosni su što predstavljaju ‘model demokratije’ i pod ovim izgovorom mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja, pod zastavom demokratije pokreću ratove, izazivajući regionalne nerede i humanitarne katastrofe“, navodi se u dokumentu.
Ministarstvo primećuje da, uprkos razlikama u nivoima ekonomskog razvoja, istorije i kulture, „američka vlada nameće drugim državama sopstveni politički sistem i vrednosti, sprovodi ‘demokratske reforme’, planira ‘obojene revolucije’, meša se u unutrašnje poslove drugih zemalja, pa čak i svrgava režime drugih zemalja sa katastrofalnim posledicama“.
U izveštaju se ističe da se „američka demokratija pretvorila u ‘monetarnu politiku’ u kojoj su odlučujuće finansije. Rasna diskriminacija nastavlja da postoji i napreduje, širi se diferencijacija između bogatih i siromašnih“.
Ministarstvo dodaje da Sjedinjene Američke Države za vršenje pritiska na druge zemlje aktivno koriste praksu uvođenja jednostranih sankcija, „zloupotrebavajući svoju finansijsku hegemoniju i tehnološke prednosti“.
„Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države poboljšati sopstveni demokratski sistem i praksu i promeniti pristup u odnosima sa spoljnim svetom. To će koristiti ne samo američkom narodu, već i narodima celog sveta. Ako nijedna zemlja ne bude pokušavala da monopolizuje demokratske standarde, nameće svoj politički sistem drugima i koristi demokratiju kao sredstvo za suzbijanje drugih zemalja, svet će postati bolji“, ističe Ministarstvo.
Predsednik Kine Si Đinping je 10. septembra izjavio da bi teorijski sukob između SAD i Kine ugrozio ne samo ove zemlje, već i ceo svet.
On je dodao da je politika koju SAD sprovode u poslednje vremena dovela do određenih poteškoća u kinesko-američkim odnosima. Trenutna situacija ne zadovoljava ni obe zemlje, ni druge svetske sile.
Prema rečima predsednika Kine, Vašington i Peking moraju da pokažu odgovornost i političku volju i što pre normalizuju svoje odnose.
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Amerika priprema nove baze da se suprotstavi Kini, donet plan i za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala