- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika priprema nove baze da se suprotstavi Kini, donet plan i za Rusiju

© AFP 2023Američki vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD završilo je reviziju globalnog raspoređivanja američkih Oružanih snaga započeto u februaru i kao rezultat toga namerava da jača vojno obuzdavanje Rusije u Evropi, izjavila je v. d. zamenika pomoćnika ministra odbrane SAD za politička pitanja Mara Karlin.
Prema njenim rečima, završen je pregled raspodele snaga SAD u svetu. Ona je podsetila da je predsednik Džozef Bajden objavio 4. februara ove godine da će ministar odbrane Lojd Ostin sprovesti takvu reviziju kako bi bila usaglašena raspodela američkih snaga u inostranstvu u skladu sa rukovodstvom za nacionalnu odbranu američkog predsednika.
Nakon višemesečne analaze i tesne koordinacije između resora, predsednik Bajden je odobrio zaključke i preporuke ministra Ostina, dodala je Karlin.
Ona je na brifingu u Pentagonu predstavila glavne rezultate revizije.
„Revizija globalnog razmeštanja u Evropi jača kredibilno vojno obuzdavanje ruske agresije i omogućava NATO snagama da deluju efikasnije“, saopštila je Karlin.
Takođe, navela je da će SAD proširiti vojno prisustvo i infrastrukturu u Australiji i na tihookeanskim ostrvima kao deo strategije za obuzdavanje Kine.
Pentagon će se fokusirati na izgradnju baza na Guamu i u Australiji kako bi bolje pripremio američku vojsku da se suprotstavi Kini, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.
Revizija podrazumeva i nastavak američkog učešća u borbi protiv DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Iraku i Siriji, kao i jačanje potencijala snaga američkih partnera, navodi se u saopštenju.
Rusija je više puta saopštavala da ne namerava da napada bilo koga i da su izjave o „ruskoj agresiji“ izgovor za razmeštanje većeg broja vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
RUSIJA
Amerika o obuzdavanju Rusije: Ko kaže da nemamo plan?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala