Ozbiljno upozorenje za Balkan: Kad se Britanci uključe da do sukoba ne dođe

© Depositphotos.com / LightsourceMigranti u Velikoj Britaniji
Migranti u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Nakon svega što smo doživeli od Britanaca, imenovanje specijalnog izvestioca za Balkan sera Stjuarta Piča samo bi moglo da dovede do zloslutnog zaključka. Čim se Englezi toliko negde angažuju da ne dođe do sukoba, bojim se da je to za nas zapravo ozbiljno upozorenje, upozorava advokat Goran Petronijević.
Britanski način izazivanja krize je gotovo uvek prvo verbalan, zatim sledi medijsko promovisanje nepostojeće krize, a koja veoma lako može da se izrodi iz nekog malog povoda, objašnjava naš sagovornik, pojašnjavajući da se radi o već isprobanoj matrici.
Kao višedecenijski advokat sa internacionalnim iskustvom, Petronijević kaže da bi veoma voleo da vidi po kom se osnovu, koji je u skladu sa međunarodnim pravom, gospodin Pič pojavljuje na Balkanu.
„Imamo dugogodišnje diplomatske odnose sa Velikom Britanijom na nivou ambasade, zato se i pitam kakva je uloga takvih visokih izaslanika, kakve zadatke oni ovde imaju van diplomatskih aktivnosti. Moja pretpostavka može da ide samo u pravcu da ser Stjuart Pič ima određene nekonvencionalne naloge da određenim vaninstitucionalnim metodama izazove nekakve aktivnosti. Sumnjam u to da je ta njegova aktivnost usmerena na to da se na ovim prostorima detektuju sitne razlike, iz kojih spinovanjem može da se izazove sukob“, kaže Petronijević.

Šta Pič nadgleda na Balkanu

Pič, objašnjava naš sagovornik, može da bude neko na koga ambasador Velike Britanije može da prenese određena ovlašćenja, ali uz saglasnost Vlade u Londonu, ali i organa države Srbije. Koliko je njemu poznato, Srbija sa Velikom Britanijom nema međudržavni sporazum za takvu vrstu aktivnosti.

„To je izmišljotina na koju smo navikli kroz ovaj dug vremenski period sankcija, raznih mirovnih pregovora i sporazuma, gde se kroz instituciju međunarodnog prava provlačila i osoba koja je trebalo da nadgleda implementaciju tog sporazuma. Šta gospodin Pič ovde nadgleda? Zato je moja pretpostavka da su njegove aktivnosti ovde isključivo subverzivnog karaktera i da njime treba da se pozabave naše službe bezbednosti, rekao je advokat Goran Petronijević.

Podrška Lažnom caru Šćepanu Malom

U saopštenju britanske vlade navedeno je i da će ser Stjuart Pič podržati rad međunarodnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, kao i da će sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine.
Petronijević postavlja pitanje šta u celom tom procesu predstavlja Velika Britanija, ako je garant Briselskog sporazuma Evropska unija.
„Vidimo na delu šizofreniju njihovih odnosa. Svi znamo da visoki predstavnik u BiH nije izabran i nije ni postavljen, dakle Kristijan Šmit je samozvani Lažni car Šćepan Mali i sada Pič dolazi da osnaži Šmitovu poziciju. To je gaženje međunarodnog prava, a sukobi i ratovi nastaju upravo u takvim procesima. Oni su navikli da na Balkanu može lako da plane, to je za njih istorijska abeceda i bojim se da naši ’prijatelji‘ Englezi ponovo kreću u ofanzivu da ovde izazovu sukobe“, kategoričan je on.

Misice koje se bore za mir u svetu

Poznato je, dodaje naš sagovornik, da se globalizam hrani sukobima. Svet je već pet godina bez početog novog rata i suverenizam je dobio na svom značaju, a globalizam je pao i zato se ova akcija i sprovodi. Vlast u Srbiji, kaže Petronijević, nalazi se u veoma teškoj poziciji, jer je pod permanentnim pritiskom sa Zapada i objašnjava činjenicom da nam se sve ovo događa zbog dobrih odnosa sa Rusijom.
„Pravi prijatelji ne pričaju puno i rade kao što smo videli na slučaju sa kupovinom gasa. Uglavnom, sve ovo što se sada radi je ofanziva protiv energetske saradnje između Evrope i Rusije. Ne postoji nijedna evropska zemlja koja se tome suprotstavlja, naprotiv. Postoji jedino Brisel koji je okupacioni mehanizam Sjedinjenih Država ka Evropi i Velika Britanija koja je izašla iz EU da se ne bi našla u problemu pri njenom raspadu.“
Velika Britanija i SAD se toliko sada zanimaju za Balkan i proglašavaju ga svojim prvorazrednim interesom, da liče na misice koje se neprestano bore za mir u svetu, protiv globalnog zagrevanja i za ekološke pokrete. To je veoma providan izgovor za ono šta u suštini rade, a to je da pokušavaju da izazovu sukobe na Balkanu, jer oni gube svakim danom čak i u zemljama čiji su bili saveznici, zaključuje Goran Petronijević.
Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SRBIJA
Britanci šalju „teškaša“ na Balkan — slede li novi pritisci na Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala