- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Vašington treba da odbaci svoje principe i počne saradnju sa Moskvom

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Globalni problemi, kao što su sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, borba protiv međunarodnog terorizma i pandemija, smanjenje posledica klimatskih promena, zahteva od svih država, posebno od SAD, međusobnu saradnju, piše magazin The National Interest.
Po mišljenju autora članka Saše Glezera, američki predsednik Džo Bajden koji je organizator „Samita za demokratiju“ vidi spoljnu politiku Vašingtona kao rivalstvo sa Rusijom i Kinom, što komplikuje položaj same države, stvarajući konfliktnu situaciju i ograničavajući je u složenim situacijama.
„Liberalna demokratija ostaje najveličanstvenija forma vladavine koju je stvorilo čovečanstvo. Ipak, poslednje tri decenije su dokazale da su pokušaji širenja ovog ideala van granica uz pomoć sile kontraproduktivni i da su osuđeni na neuspeh“, uveren Glezer.
Umesto toga, po njegovom mišljenju, SAD treba da daju primer kod kuće, osiguravajući bezbednost Amerikanca, obazrivo se boreći za svoje strateške interese u inostranstvu, nezavisno od ideologije. Kao primer objedinjavanja različitih političkih snaga u borbi za zajedničku bezbednost, autor je nazvao savez SAD i SSSR za vreme rata protiv nacističke Nemačke.
Predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.
U Kremlju su ocenili da Sjedinjene Države pokušavaju da privatizuju demokratiju i da povuku nove linije razdvajanja između država pripremajući samit bez učešća Rusije i Kine.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SVET
Amerika priprema nove sankcije uoči Samita za demokratiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala