- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika priprema nove sankcije uoči Samita za demokratiju

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da uvedu nove sankcije protiv stranih zvaničnika u okviru pripreme za Samit za demokratiju, javljaju agencija Rojters i list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na administraciju Bele kuće.
Izvori ne navode konkretna imena, međutim, prema dobijenim informacijama, ograničenja će uticati na širok krug predstavnika vlasti, uključujući one koji potpadaju pod „Zakon Magnitskog“ zbog navodnog kršenja ljudskih prava i korupcije.
Kako je saopšteno, u okviru predstojećeg samita zvaničnici administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država nadaju se da će ubediti druge države da se pridruže novim ograničenjima.
Predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.
U Kremlju su ocenili da Sjedinjene Države pokušavaju da privatizuju demokratiju i da povuku nove linije razdvajanja između država pripremajući samit bez učešća Rusije i Kine.
Zakon Magnitskog usvojen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine. Zakon je prvobitno uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije koji, prema mišljenju američkih vlasti, krše ljudska prava. Ruske vlasti su više puta saopštavale da je nedopustiva politizacija slučaja Magnitski. Kasnije je dokument dobio status globalnog zakona, što znači da se sankcije mogu uvoditi protiv svih zemalja čiji građani, prema mišljenju SAD, krše ljudska prava.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
„Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija“: Ako Amerika traži agresore treba da počne od sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala