Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić predložio rešenje za Zakon o eksproprijaciji

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je u razgovoru sa meštanima Gornjih Nedeljica da bude donet novi zakon o eksproprijaciji umesto onog koji je nedavno usvojen u parlamentu.
Odgovarajući na pitanja meštana sela kod kojih se istražuje litijim, Vučić je rekao da nijedan zakon u Skupštini nije donet zbog Rio Tinta.
On je predložio da se donese novi zakon o eksproprijaciji.
„Moj predlog za vas je da probamo, pošto zakon nije protivustavan, potpisao bih ga, krajnji rok je 10. decembar u ponoć, da pre toga napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona i da ide po hitnoj proceduri, da ga usvojimo pre Nove godine. Ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakti značilo da zakon ne bi važio“, rekao je Vučić.
Vučić je naveo da u Zakonu o eksproprijaciji, koji je nedavno usvojen, ima odredbi koje bi i sam kritikovao.
“U tom zakonu mi se nije dopao rok od pet dana koji je dat u slučaju hitne eksproprijacije”, kazao je Vučić.
Vučić je rekao da će predložiti premijerki Ani Brnabić da se oformimo zeleni fond za Zapadnu Srbiju, u koji bi se odmah izdvojilo 10 miliona evra, te da građani odlučuju kako da se novac iz fonda troši da bi se smanjilo zagađenje
Govoreći o mogućem otvaranju rudnika litijuma, Vučić je rekao da planirani „deponija i jalovište najviše ugrožavaju ljude u ovom kraju“ i obećao „da ćemo da razgovaramo sa Rio Tintom da se odlagalište skloni, jer ne mogu da računaju samo na svoj profit i po tom pitanju bićemo vrlo čvrsti i odlučni“.
„Borićemo se da se izmesti odlagalište i jalovište, jer nikakvog smisla nema da bude u koritu dveju reka", rekao je predsednik i dodao da „ako im je skupo onda neka dođe neki novi investitor“. Vučić je objasnio da jalovište bude u koritu reka koja plave, jer šta god bude od hemijskih sastava, time bi se proširilo na mnogo veći deo zemljišta.
Apelovao je na građane da imaju u vidu da je „marš iz Srbije mnogo skupo“ i ponovio da „niko iz Beograda neće doneti nikavu odluku protiv njihovih interesa“.
„I ovo oko zakona o eksproprijaciji ćemo rešiti u narednih sedam do osam dana“, dodao je.
„Ovo su velike stvari koje radimo, i ogroman novac je uložen u Podrinje. Ja sam pre svega zabrinut za Podrinje zbog demografije. A svi znate da oni koji su prodavali zemlju Rio Tintu hteli su stanove u Beogradu. A kada ih nisu dobili onda su se pobunili. Pa čekajte ljudi, vi ste vezani za ovo ovde, znamo svi da vam je teško. Ali na kraju ćete odluku sami da donosite, sami i demokratski“, kazao je on.
Vučić je poručio da meštanima Jadra da do izmene Zakona o eksproprijaciji i studije o uticaju rudnika litijuma na zaštitu životne sredine neće biti eksproprisan nijedan objekat.
„Mi ćemo dodatno da promenimo zakon i tek kada ga promenimo onda ćemo da tražimo studiju uticaja na životnu sredinu, koja će biti vrlo strogo cenjena, a onda ćemo sa vama da razgovaramo o svemu drugom. Do tada niko vam neće eksproprisati nijedan objekat, niti tražiti bilo šta od vas“, poručio je Vučić meštanima.

Vučić o protestima i blokadama puteva

Predsednik Srbije se posle sastanka sa meštanima Jadra osvrnuo na proteste i blokade puteva u Beogradu i nekoliko gradova Srbije, navodi B92.
„Šta ste postigli i šta ste uradili, šta je smisao svega ovoga, da maltretiramo ljude po Srbiji?“, upitao je on.
Istakao je da ne postoji pritisak zbog koga će da povuče Zakon o referendumu, jer je on usklađen sa Ustavom i najvišim evropskim vrednostima.
„Ili me ubijte ili idite na izbore. Neće ulica da nam vodi politiku“, rekao je Vučić.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SRBIJA
Vučić u Gornjim Nedeljicama: „Došao sam sve da vas saslušam“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala