- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi slučaj sumnjiv na omikron soj u Crnoj Gori

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMikrobiološka laboratorija
Mikrobiološka laboratorija  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
U Crnoj Gori zabeležen je prvi slučaj sumnje na oboljevanje od omikron soja virusa korona.
„Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj SARS-kov-2, omikron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na oboljevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori“, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, prenosi RTCG.
Kako se dodaje, dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku tog Instituta, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, dodatno je postavljena sumnja na oboljevanje od omikron soja.
„Nakon što je pristigla informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao avionom na relaciji Johanesburg (Južnoafrička Republika) -Frankfurt (Nemačka) letom kojim je takođe putovala na omikron soj potvrđeno pozitivna osoba, sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanje, kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-kov-2. Rešenjem sanitarnog inspektora, ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati“, navodi se u saopštenju.
U daljem epidemiološkom nadzoru, kako se navodi, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detaljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.
Kovid VMC Karaburma - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SVET
Omikron otkriven u 38 zemalja, nema smrtnih slučajeva
Epruvete sa uzorcima krvi za testiranje na antitela na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
Otkriven novi soj korone: Ima 32 mutacije, mogao bi da zaobiđe imunitet, vanredni sastanak SZO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala