Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mitropolit Joanikije: Trebaće im vremena da razumeju reči patrijarha

© Sputnik / Aleksandar MilačićVladika Joanikije održao je potresan govor na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici.
Vladika Joanikije održao je potresan govor na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio je danas da se iz uvreda iznetih na račun patrijarha Porfirija vidi da ga mnogi nisu razumeli ili nisu želeli da ga razumeju i dodao da mu nije jasno kome smetaju njegove blage reči i poziv da se narod ne tuče na ulicama.
Mitropolit ukazuje da je patrijarh napadnut zbog izjave povodom početka božićnog posta u kojoj je pozvao svoj narod da se ne tuče po ulicama.
„Šta će drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da sa očinskim bolom u duši pozove sve koji to čine da se ne biju nego da čuvaju jedni druge“, naveo je mitropolit Joanikije u intervjuu za Novosti.
On je dodao i da mu nije jasno kome smetaju blage reči patrijarha „svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih“, a onda poziva na mir i „dvojednu ljubav prema Bogu i prema bližnjem, što znači (na ljubav) prema svakom čoveku“.
„Ako nekome smetaju ovde navedene patrijarhove jevanđelske i očinske reči, onda taj treba da se zabrine za svoje duhovno stanje i zdravlje“, ocenio je mitropolit.
Kaže i da ovim rečima patrijarh zastupa najširu slobodu ličnosti, svakoga ko želi da se bori za dobro svog naroda i ujedno naznačuje na koji način se to dobro može postići.
„Upozorava da se motkama i kamenicama ne može postići ništa dobro, kao što je davno rekao naš narod – da zlo dobra doneti neće“, ocenio je on.
On dodaje i da je onima koji su pre trideset godina na Terazijama vređali patrijarha Pavla trebalo dosta vremena da se za to pokaju.
„Ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija trebaće vremena da shvate širinu njegove misli i dubinu njegove brige i ljubavi za povereni mu narod“, zaključio je mitropolit Joanikije, preneo je Tanjug.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Crkva ne može da se pokorava svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala