- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koji su štetni efekti prekomerne konzumacije đumbira

CC0 / / Đumbir
Đumbir - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Iako je đumbir krtola sa mnogo i raznovrsnih upotreba koja može biti korisna za zdravlje, istina je da njegova prekomerna konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Đumbir može da bude koristi za lečenje različitih zdravstvenih stanja zbog svojih višestrukih svojstava – deluje na smanjenje mučnine i takođe je odličan antioksidans, ali ako se prekorači upotreba ovog korena, počinju problemi.
Prema informacijama koje je prikupila Fondacija „Dr Antonio Estebe“, đumbir se dobro podnosi u dozama manjim od 5 grama dnevno.
„Pri visokim dozama postoji veći rizik od pojave neželjenih efekata i smanjuje se podnošljivost“, navodi se u dokumentu.
Iako su uobičajeni neželjeni efekti visoke konzumacije đumbira bol u stomaku, dijareja, svrab u ustima i grlu, kao i povraćanje, postoji nekoliko štetnih efekata koji mogu biti zabrinjavajući.
1.
Nemojte mešati sa antidijabeticima: đumbir može povećati koncentraciju insulina. U teoriji, može imati aditivni efekat sa antidijabetičkim lekovima i izazvati hipoglikemiju.
2.
Ne mešati sa blokatorima kalcijumskih kanala: Prema informacijama koje daje fondacija, đumbir ima aditivni efekat sa ovim jedinjenjima. Postojeća istraživanja ukazuju da može imati hipotenzivne efekte, pored sposobnosti blokiranja kalcijumskih kanala koja može izazvati neočekivani odgovor.
Orašasti plodovi - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
DRUŠTVO
Koji orašasti plod je opasan po zdravlje
Mleko od kurkume - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
DRUŠTVO
Čudesni napitak: Zlatno mleko, bomba za imunitet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala