https://lat.sputnikportal.rs/20211129/koji-orasasti-plod-je-opasan-po-zdravlje-1132029548.html
Koji orašasti plod je opasan po zdravlje
Koji orašasti plod je opasan po zdravlje
Sputnik Srbija
Orašasti plodovi se smatraju zdravom hranom. Ali nisu svi podjednako dobri za naše zdravlje. Ruska dijetetičarka objašnjava sa kakvim orašastim plodovima treba... 29.11.2021, Sputnik Srbija
2021-11-29T22:54+0100
2021-11-29T22:54+0100
2021-11-29T22:54+0100
društvo
ruski doktori
stil života
društvo
nauka i tehnologija
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1d/1132029523_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_cdeb607b0f7f8dddaf3722f3f13a3ede.jpg
Kikiriki slovi za manje zdravi orašasti plod zbog nekoliko faktora, kaže nutricionista Svetlana Pančenko za Sputnjik.Osim toga, fitinska kiselina je prisutna u svakom jezgrastom plodu, uključujući i kikiriki, što vezuje niz mikroelemenata iz hrane. Najčešće ometa apsorpciju gvožđa, a u manjoj meri i kalcijumaKako bi se smanjila fitinska kiselina, pre konzumiranja sirovih orašastih plodova bolje da ih prvo potopite nekoliko sati u vodu, a zatim osušite, rezimira dijetetičarka.
https://lat.sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1d/1132029523_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_a917a81916783589f35c1f824e51246b.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ruski doktori, stil života, društvo, nauka i tehnologija
ruski doktori, stil života, društvo, nauka i tehnologija
Koji orašasti plod je opasan po zdravlje
Orašasti plodovi se smatraju zdravom hranom. Ali nisu svi podjednako dobri za naše zdravlje. Ruska dijetetičarka objašnjava sa kakvim orašastim plodovima treba biti oprezan.
Kikiriki slovi za manje zdravi orašasti plod zbog nekoliko faktora,
kaže nutricionista Svetlana Pančenko za Sputnjik.
„Zaista, kikiriki se može klasifikovati kao najštetniji orah. Jedan od njegovih nedostataka je visoka alergenost. On je jedan od najjačih alergena. Osim toga, pošto raste u zemlji, često je izložen dejstvu plesni, što može negativno uticati na zdravlje ljudi“, upozorava Pančenkova.
Osim toga, fitinska kiselina je prisutna u svakom jezgrastom plodu, uključujući i kikiriki, što vezuje niz mikroelemenata iz hrane. Najčešće ometa apsorpciju gvožđa, a u manjoj meri i kalcijuma
Kako bi se smanjila fitinska kiselina, pre konzumiranja sirovih orašastih plodova bolje da ih prvo potopite nekoliko sati u vodu, a zatim osušite, rezimira dijetetičarka.