- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Donjeck uputio Ukrajini nove predloge za rešavanje situacije u Donbasu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova saopštila je da su Kijevu upućeni novi predlozi za stabilizaciju situacije u Donbasu.
„Naš glavni cilj je da vratimo Ukrajinu u pregovaračke okvire, u okvire rešavanja procesa mirnim, diplomatskim putem“, izjavila je ministarka za „Prvi kanal“.
Kako je dodala, nove opcije za rešavanje sukoba koju su predstavili mogu da pomognu da se zaustave napadi koji i dalje traju.
Predstavnici Donjecke Narodne Republike su, prema rečima ministarke, izmenili predloge u vezi sa koordinacionim mehanizmom koji je stvoren za sprovođenje dodatnih mera kontrole primirja u Donbasu.
Sa druge strane, portparol delegacije DNR Vladislav Moskovski saopštio je da je republika razradila nacrt izjave Kontakt-grupe o mehanizmima realizacije mera za primirje u Donbasu. Nacrt uključuje zvanični demanti Kijeva o davanju dozvole ukrajinskim vojnicima da pucaju, pokretanje mehanizma verifikacije i sprečavanja kršenja primirja, kao i kaznu za prekršaje.
„Usvajanje ove izjave omogućiće da se situacija stabilizuje i da se vratimo sadržajnom dijalogu na putu bezbednosti“, konstatovao je Moskovski.
Ranije je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio da ne isključuje mogućnost da se, u slučaju da u Donbasu dođe do vojnih akcija velikih razmera, obrati Rusiji za pomoć .
Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
RUSIJA
Poruka iz Donbasa: U slučaju rata pozvaćemo Rusiju u pomoć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala