- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poruka iz Donbasa: U slučaju rata pozvaćemo Rusiju u pomoć

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR, Donbas
Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da se Rusiji obrati za pomoć u slučaju da u Donbasu dođe do vojnih akcija velikih razmera.

„Naravno, oslanjamo se na svoje snage, ali, uzimajući u obzir da Ukrajina sve više uvlači spoljne snage, što odlično vidimo - broj vežbi SAD i NATO-a se povećao u poređenju sa prošlom godinom, a prema planu za sledeću godinu još ozbiljnije će se povećati. Biće teško. U svakom slučaju, reagovaćemo u skladu sa situacijom", rekao je on za televiziju „Rosija 24“.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da zatraže pomoć od Rusije, rekao je da i to ne isključuje.
Pušilin je i podvukao da se Oružane snage DNR-a nalaze u povišenoj borbenoj gotovosti.
Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Granični prelaz u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Donbas zahvalan Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala