- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Donbas zahvalan Putinu

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaGranični prelaz u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici
Granični prelaz u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da će isporuka robe proizvedene u DNR u Ruskoj Federaciji povećati broj radnih mesta i pomoći razvoju preduzeća.
„Teško je umanjiti značaj ovog ukaza za republike Donbasa za vreme ekonomske blokade! To će pomoći našim preduzećima da prošire tržišta prodaje, razviju proizvodnju i povećaju broj radnih mesta“, navodi se u Pušilinovom saopštenju.
Pušilin je u ime stanovnika DNR zahvalio Putinu na „humanitarnom potezu tako potrebnom Donbasu“.

LNR: Korak ka ekonomskoj integraciji sa Rusijom

Priznavanje sertifikata za robu samoproglašene Luganske i Donjecke republike od strane Rusije predstavlja snažan korak ka integraciji sa ruskom privredom, izjavio je za Sputnjik predstavnik Luganske Narodne Republike u političkoj podgrupi za Donbas Rodion Mirošnik.
„Za nas je ovo snažan korak ka integraciji sa ruskom ekonomijom. Verujem da će ovaj korak udahnuti novi život našim ekonomskim procesima i da će preduzeća Donbasa moći da rade pod ravnopravnim uslovima sa ruskim preduzećima. Čekamo žestoke povike da je Rusija ukrala Donbas, odnosno da ga izvlači iz ekonomske omče Kijeva i partnera. Za Kijev je ovo slom planova za ekonomsko gušenje Donbasa“, istkaao je Mirošnik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ranije ukaz kojim se u Rusiji priznaju sertifikati o poreklu robe izdati u DNR i LNR i koji im dozvoljavaju da, uporedo sa ruskim, učestvuju u javnim nabavkama. Dokumentom se takođe ukidaju izvozne i uvozne kvote za robu koja se premešta iz Rusije u DNR/LNR i obrnuto.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala