- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Ako Moskva krene na Ukrajinu čekaju je veoma ozbiljne posledice

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da NATO ne planira agresiju protiv Rusije. Istovremeno je upozorio Moskvu na „veoma ozbiljne posledice“ u slučaju invazije na Ukrajinu.
„Nije Alijansa ta koja planira agresivne akcije protiv Rusije. Jedina agresija koju smo mogli da vidimo u poslednjih nekoliko godina dolazila je, na žalost, od Rusije“, rekao je Blinken na konferenciji Rojters NEKST.
Ukoliko Rusija nastavi konfrontacioni kurs i obnovi agresivne akcije protiv Ukrajine čekaju je veoma ozbiljne posledice, dodao je on.
„Veoma se nadam da Rusija to uzima u obzir kad pravi planove“, rekao je američki državni sekretar.
Prema njegovim rečima, američka administracija se bori za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom, ali najnovije aktivnosti Rusije prema Ukrajini vode dve zemlje u suprotnim pravcima.
„Postoje sfere u kojima nam se interesima podudaraju i gde možemo da sarađujemo oslanjajući se na stabilnost i predvidljivost u našim odnosima. Aktivnosti Rusije i opasnost od agresije prema Ukrajini odvode nas u potpuno suprotnim pravcima“, rekao je visoki američki zvaničnik.
Podsetimo, Blinken je ranije optužio Rusiju da namerava da destabilizuje situaciju u Ukrajini iznutra i stvara mogućnost za invaziju.
Američki državni sekretar je rekao da je Rusija značajno povećala svoj vojni potencijal na granici sa Ukrajinom, kao i da će Vašington biti spreman da uvede velike ekonomske sankcije Moskvi u slučaju navodne invazije.
Rusija je u više navrata demantovala ove tvrdnje Zapada i Ukrajine, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je nedavno da će uvlačenje Ukrajine u američke političke igre imati posledice.
Portpraol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje praznom i neosnovanom eskalacijom napetosti, ističući da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

Ko je kriv za to što veći deo Minskih sporazuma nije ispunjen

Rusija i Ukrajina moraju da pokažu spremnost da ispune Minske sporazume o Donbasu, rekao je američki zvaničnik.
„Najveći deo nije toga nije ispunjen. Najveći deo onoga što nije ispunjeno se odnosi na Rusiju. Ali, ima i stvari koje treba da odradi i Ukrajina“, rekao je on.

O susretu Putina i Bajdena

Govoreći o očekivanjima po pitanju kontakata između Rusije i Amerike na najvišem nivou, Blinken je izrazio uverenje da će do razgovora dvojice predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena doći uskoro.
Dodao je da će Bajden potvrditi opredeljenost za predvidive i stabilne odnose dve zemlje.
Američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji o klimi u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SVET
Bajden: Spremamo kompleks mera koje će sprečiti moguću agresiju Rusije na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala