- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ulazak Ukrajine u NATO – „crvena linija“ za Rusiju

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Ulazak Ukrajine u NATO je „crvena linija“ za Rusiju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Komentarišući sednicu Saveta ministara spoljnih poslova članica NATO-a u Rigi, Zaharova je primetila da su na sastanku iznete optužbe na račun Rusije – „da navodno nešto radi kod granica NATO-a, da stvara pretnju premeštanjem svojih oružanih snaga na svojoj teritoriji“.
„Iako, ako realno sagledamo stvari, NATO se zapravo nama približio. U blizini naših granica se gradi vojna infrastruktura NATO-a, održavaju se velike vojne vežbe“, istakla je portparolka.
Takođe je podsetila da su nakon završetka Hladnog rata Rusiji više puta data obećanja da se „nadležnost i vojne snage NATO-a neće pomeriti ni za inč prema Istoku“.
„Sva ta obećanja su zaboravljena i nisu ispunjena. Rezultat je trenutno žalosno stanje evropske bezbednosti“, konstatovala je Zaharova.
Ona je upozorila da uvlačenje Ukrajine u orbitu NATO-a preti destabilizacijom situacije u Evropi.

„Nastavak uvlačenja Kijeva u vojnu orbitu Alijanse, zauzimanje vojne infrastrukture te zemlje od strane NATO-a koje je de fakto počelo, težnja da se pretvori u odskočnu dasku za konfrontaciju sa Rusijom prete ozbiljnim negativnim posledicama, destabilizacijom vojno-političke situacije u Evropi“, naglasila je diplomata.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Lavrov: NATO pokušava da pretvori Ukrajinu u „antiRusiju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala