- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: NATO pokušava da pretvori Ukrajinu u „antiRusiju“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
NATO pokušava da uvuče Ukrajinu u svoju orbitu i da je pretvori u „antiRusiju“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Nažalost, situaciju ozbiljno komplikuje otvoreno destruktivna linija država NATO-a koje teže da uvuku Ukrajinu u svoju orbitu, da je, kako je rekao predsednik, pretvore u 'antiRusiju'. Povećavaju se isporuke smrtonosnog oružja Kijevu, umnožavaju se provokativni manevri sa učešćem SAD na kopnu, u vazduhu i na moru u blizini naših granica. Pritom, pokušavaju da nam diktiraju kako treba da se ponašaju Oružane snage Rusije na svojoj teritoriji“, ocenio je šef ruske diplomatije, govoreći u Savetu federacije.

Govoreći o izgledima za realizaciju Minskih sporazuma, Lavrov je rekao da je „Ukrajina, po njegovom mišljenju, izgubljen slučaj sa stanovišta te rezolucije Saveta bezbednosti UN“.
„Čuli ste kada je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u prvim mesecima svog mandata rekao: Minski sporazumi su loši, ali moramo da ih zadržimo, jer će to omogućiti da se nastavi sa uvođenjem zapadnih sankcija protiv Rusije. Sve je rečeno“, konstatovao je Lavrov.
Komentarišući mogućnost uvođenja sankcija protiv Kijeva zbog nepoštovanja Minskih sporazuma, ruski ministar je rekao da je Rusija protiv jednostranih sankcija, „iako u slučaju Ukrajine sankcije ne bi bile jednostrane, pošto je Kijev već uveo ograničenja protiv mnogih građana Rusije i preduzeća“.
Takođe je ocenio da Kijev postaje sve bezobrazniji prema Rusiji, te da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova bilo prinuđeno da objavi prepisku sa kolegama iz Francuske i Nemačke.
„Naljutili su se, ali u suštini ništa nisu mogli da kažu. Ako nam već godinama obećavaju da će uticati na Kijev kako bi se nekako urazumio, ali ništa se ne dešava i, naprotiv, Kijev postaje sve bezobrazniji u svojoj agresivnosti prema Minskim sporazumima, prema Rusiji i u svojim pokušajima da isprovocira Zapad da podrži militarističke težnje, kako onda drugačije da nastavimo da radimo. Neka svi znaju šta se u stvari dešava, šta nam naši takozvani partneri obećavaju i šta zapravo rade“, rekao je Lavrov, istakavši da će Rusija bez obzira na sve zahtevati poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN.
Istovremeno je dodao da je Moskva spremna da i ubuduće kao posrednik ulaže napore u okviru „normandijskog formata“ u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini.
Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je u poslednje vreme iskrivljuje stav Moskve i njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukova i pristupi za održavanje mogućeg ministarskog sastanka u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) o regulisanju situacije u Ukrajini. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Ko igra dvostruku igru: Ruski diplomata o objavljivanju prepiske Lavrova sa zapadnim ministrima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala