- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Raskol u EU zbog energije: Pojavila se dva fronta, predvode ih Nemačka i Francuska

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Pojedine države Evropske unije, uključujući Francusku i Španiju, zatražile su jaču reformu propisa tržišta energije u bloku kako bi se izborile sa visokim cenama, što je naišlo na protivljenje druge grupe država, među kojima je i Nemačka, uoči današnjeg sastanka ministara EU.
Nemačka, Danska, Holandija i šest drugih zemalja objavile su u sredu zajedničko saopštenje u kojem se protive reformama energetskog tržišta EU, pred sastanak ministara energetike, na kojem će se razgovarati o njihovom odgovoru na visoke cene gasa i struje, javio je Rojters.
Ograničavanje cena ili prelazak na drugačiji sistem određivanja nacionalnih cena električne energije mogao bi da obeshrabri trgovinu električnom energijom između zemalja i podrije napore za jače uvođenje jeftine obnovljive energije u sistem, tvrde ove zemlje.
Druga grupa država — Španija, Francuska, Italija, Grčka i Rumunija — uzvratila je saopštenjem u kojem se poziva na primenu pravila EU za zaštitu potrošača od snažnih oscilacija cena. One se takođe zalažu za zajedničku kupovinu gasa zemalja EU, kako bi se formirale strateške rezerve, i za analizu kojom bi se definisale reforme za tržište električne energije u bloku.
Cene energenata u Evropi porasle su jesenas do rekordno visokih nivoa zbog oskudne isporuke gasa naspram velike potražnje u ekonomijama koje se oporavljaju od pandemije kovida 19. Iako su se cene gasa povukle sa oktobarskih rekorda, one su još uvek relativno visoke.
Zemlje članice EU i dalje nemaju zajednički odgovor na rast cena energije, uprkos tome što su njihovi lideri i ministri održali više hitnih sastanaka poslednjih meseci po tom pitanju.
Evropski komesar za energetiku Kadri Simson izjavio je da će Evropska komisija predložiti okvir koji će omogućiti zajedničku nabavku strateških rezervi gasa, ali nije izneo detalje o tome.
To će biti deo predstojećeg predloga Komisije za unapređenje zakonodavstva EU o tržištu gasa, koji bi trebalo da bude objavljen 14. decembra.
Mnoge zemlje EU već su pribegle primeni privremenih nacionalnih mera kako bi zaštitile potrošače od većih računa, među kojima su i smanjenje poreza na struju i subvencije za domaćinstva.
Ministri će na sastanku oceniti i napredak u pregovorima o utvrđivanju jačih ciljeva EU za poboljšanje energetske efikasnosti i proširenje obnovljivih izvora energije u ovoj deceniji, preneo je Tanjug.
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
EKONOMIJA
Cena gasa na berzama ponovo iznad 1.000 dolara
Rafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas. - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
SVET
Šest svetskih sila izbacuju strateške rezerve nafte na tržište
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala