- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šest svetskih sila izbacuju strateške rezerve nafte na tržište

© AP Photo / Pat Sullivan. FileRafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas.
Rafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas. - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države donele su odluku da koriste strateške rezerve nafte radi snižavanja cena u koordinaciji sa drugim glavnim zemljama – potrošačima energije, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju, saopštila je Bela kuća.
Kako se navodi, Ministarstvo energetike SAD će pustiti u prodaju 50 miliona barela nafte iz strateških naftnih rezervi kako bi se smanjila cena sirovine za Amerikance i eliminisao nesklad između potražnje i ponude.

„Predsednik je radio sa zemljama iz celog sveta na rešavanju problema sa snabdevanjem (naftom) dok svet izlazi iz pandemije. Zahvaljujući liderstvu predsednika Bajdena i našim diplomatskim naporima odluka da se upotrebi nafta doneta je paralelno sa drugim glavnim zemljama – potrošačima energije“, precizirano je u saopštenju Bele kuće.

Kako se ističe, Bajden je nakon višenedeljnih konsultacija sa liderima zemalja iz celog sveta doneo odluku da upotrebi strateške naftne rezerve. Takođe, kako saopštavaju iz Vašingtona, već primećuju rezultate rada na problemu vezanog za cene nafte.
„U poslednjih nekoliko sedmica, kako su se pojavljivale vesti o toj aktivnosti, cene nafte su pale praktično 10 odsto“, podseća američka administracija.
Ministarstvo energetike SAD navodi da će pustiti u prodaju 32 miliona barela od decembra do aprila iz četiri skladišta nafte u Teksasu i Luizijani gde se nalaze strateške rezerve.
Takođe će ubzati prodaju dodatnih 18 miliona barela nafte, koje je ranije odobrio Kogres.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je rast cene goriva u SAD povezan sa cenom nafte koja raste jer zemlje-proizvođači ne žele da povećaju proizvodnju. Kako je istakao, to je posledica toga što Rusija i države OPEK odbijaju da povećaju proizvodnju nafte.
Bivši američki predsednik Donald Tramp na mitingu u Ajovi - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
EKONOMIJA
Tramp: SAD pod Bajdenom prinuđene da traže naftu od Rusije i OPEK-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala