Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije proglašeni krivim

© Foto : Youtube/SCF Fondacija (skrinšot)Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) osudilo je danas na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.
Ćuruviju je i prema novoj presudi ubilo NN lice dok su mu DB-ovi dali logističku podršku.
Zbog podstrekavanja na ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda biti izrečena u odsustvu.
Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica koje se ne pominje u optužnici. I prvom presudom optuženi su dobili ukupno 100 godina zatvora.
U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.
Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.
Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.
Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo.
Ubijen je između 16.39 i 16.45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".
I na novu presudu i Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.
Marković nije privođen iz zatvora u Požarevcu „Zabela“ po sopstvenoj želji da ne prisustvuje izricanju presude, preneo je Tanjug.
Odata pošta Slavku Ćuruviji ubijenom pre 22 godine
Slavko Ćuruvija - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2020
Ukidanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije — dokaz da se ubijanje novinara ne kažnjava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala