- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ogroman asteroid pod lupom NASA: Kreće se u smeru Zemlje

CC0 / Pixabay/Rolando Marin / Asteroid u svemiru
Asteroid u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Asteroid veličine Ajfelovog tornja proći će 11. decembra zabrinjavajuće blizu Zemlje. Asteroid Nereus proleteće na visini od otprilike 7,4 miliona kilometara od Zemlje, pa ga u Agenciji NASA prate s posebnom pažnjom.
NASA je izdala upozorenje da će ogroman asteroid, koji je veći od Ajfelovog tornja, proći kroz Zemljinu orbitu za nešto više od nedelju dana.
Ogroman svemirski kamen dužine 330 metara kreće se u smeru Zemlje i trebalo bi da prohuji pored naše planete 11. decembra.
NASA, međutim, budno prati Asteroid 4660 Nereus jer će proći na 7,4 miliona kilometara od Zemlje, što ga svrstava u potencijalno po planetu opasnu kategoriju asteroida. Ipak, mesta za paniku nema jer Nereus nije na putanji zbog koje bi zapravo udario u Zemlju.
Ako sve prođe onako kako se očekuje, ta svemirska stena će prohujati velikom brzinom pored Zemlje, a NASA očekuje da se neće približiti na više od 3,86 miliona kilometara. To je otprilike deset puta veća udaljenost od one Meseca od Zemlje.
Iako se to iz naše perspektive čini jako daleko, to je zapravo vrlo blizu kad je reč o asteroidima koji prolaze pored Zemlje. NASA, naime, smatra da je bilo koji svemirski objekt koji prolazi unutar 190 miliona kilometara od Zemlje zapravo objekt blizak Zemlji, prenosi hrvatski portal Dnevnik.
Asteroid Nereus prvi put je uočen 1982. godine, a pronašla ga je astronom Eleonor Helin. Pored Zemlje prolazi dovoljno često da su NASA i japanska svemirska agencija JAXA jednom prilikom razmatrale da ga izbace s putanje pomoću svemirske letelice Hayabusa.
No, umesto Nereusa, navedene svemirske agencije složile su se da će ciljati Asteroid 25143 Itokava u sklopu misije preusmeravanja asteroida.
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Asteroid jači od nuklearne bombe približava se Zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala