- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kraj korone? Kinezi na pragu epohalnog otkrića

CC0 / Piksabej / Test na virus korona – ilustracija
Test na virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Iako otkrivanje antitela za koje se tvrdi da bi moglo da neutrališe sve sojeve korona virusa i posluži za stvaranje univerzalne vakcine budi nadu da se bliži kraj pandemije, još je rano da se sa sigurnošću prave takve prognoze, jer kineski naučnici prvo treba da ustanove značaj dela virusa od kog se to antitelo pravi.
Kineski naučnici u utorak su rekli da su izolovali antitelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve korona virusa, pozivajući se na laboratorijske, ali i eksperimente na humanizovanim miševima. Istraživači su predočili da monoklonsko antitelo 35B5 neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost, poput delta soja.
U studiji se navodi da antitelo 35B5 neutrališe korona virus ciljajući jedinstveni epitop, deo antigena koji imuni sistem prepoznaje, odnosno deo virusa koji se ne menja tokom mutacije. Taj deo prisutan je i u novom, omikron soju. Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.

Antitelom protiv pandemije

Virusolog Nada Kuljić Kapulica predočava da postoji mogućnost da otkriće kineskih naučnika bude efikasno koliko tvrde da jeste, ali napominje da sve informacije tog tipa treba prihvatati veoma oprezno, jer je u svetu u toku trka u pronalaženju rešenja za pandemiju.
„Odavno se razmišlja o pravljenju vakcine koja će štititi od svih korona virusa. To znači da u toj vakcini bude antigen, odnosno deo virusa koji je zajednički za sve postojeće humane korona viruse, od kog bi ona štitila, s tim što treba ispitati i koju funkciju ima taj antigen. To su višestruka istraživanja koja tek treba da se obave u budućnosti“, ističe ona za „Sputnjik“.
Epidemiolog Radmilo Petrović ne može da tvrdi da bi kinesko otkriće moglo da bude rešenje za pandemiju, ali smatra da će svakako pomoći u lečenju i prevenciji kovida 19.
„Virusi se ne sastoje samo od jednog antigena, nego od više. Svi misle da je jedan ključan za prenos infekcije. Možda je dominantan, ali nije jedini. Postoje i drugi koji utiču na mogućnost da se virus ne samo prihvati, nego i da stvori težu kliničku sliku. Biće možda da je tako i kod ovog virusa, da nije ključan samo ‘spajk’ antigen, nego i taj koji su pronašli“, kaže Petrović.
© REUTERS / MARKO DJURICAKinesko otkriće pomoći će u lečenju i prevenciji korona virusa.
Kovid odeljenje Kliničko-bolničkog centra u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Kinesko otkriće pomoći će u lečenju i prevenciji korona virusa.
Nada Kuljić Kapulica dodaje da je za ispitivanje funkcije svakog gena virusa potrebno vreme:
„Lekovi s antitelima su napravljeni tako da im je kalup ‘spajk protein’, tj. šiljak. U odnosu na šiljak se stvara antitelo. Kad virus uđe, antitelo ga ščepa i ne da mu da ide dalje. Oni su videli da se virus menja, pa će za kalup uzeti deo virusa koji se ne menja i prema njemu napraviti antitelo. Sad treba saznati koji je značaj tog dela.“

Univerzalna vakcina i dalje daleko

Nada Kuljić Kapulica smatra da univerzalna vakcina neće biti napravljena uskoro, jer prvo treba da se sprovedu višegodišnja ispitivanja.
„Mislim da će se to napraviti tek posle pandemije. Pandemija će pre da se završi, zato što treba duži vremenski period da se tako nešto napravi. Do sad su vakcine pravljenje u periodu od oko 10 godina. Ove nove su rekordno napravljene. Nove tehnologije brže rade, pošto štancuju genetska slova, ali u svakom slučaju je potrebno vreme. Sigurno treba više godina“, kaže ona.
Kako pojašnjava, aktuelne vakcine protiv korona virusa su napravljene brže nego što se to činilo ranije i dobile saglasnost za hitnu upotrebu, zato što je mnogo ljudi obolevalo od kovida 19.
Hemijska labaratorija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SVET
Kineski naučnici: Pronađeno antitelo koje neutrališe sve varijante koronavirusa
Dr Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SRBIJA
Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
RUSIJA
Ruski naučnik otkriva koje vakcine mogu da se koriste istovremeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala