Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu

© Sputnik / Lola ĐorđevićDr Branislav Tiodorović
Dr Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja virusa korona, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.
Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.
„Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida“, rekao je Tiodorović.
Kako je ukazao, panika je neopravdana, ali ima razloga za oprez.
Povodom novih mera Kriznog štaba, Tiodorović je za RTS kazao da će ograničenja za ulazak u Srbiju, koja su već stupila na snagu, posebno biti primenjivana na putnicima iz država sa juga Afrike.
Krizni štab je odlučio da se na graničnim prelazima i aerodromima zadržavaju u karantinu ljudi koji su u tranzitu, a dolaze iz zemalja gde je potvrđeno prisustvo omikron varijante kovida, dodao je Tiodorović.
„Pošto Srbija nema direktnu liniju sa Južnom Afrikom, treba posebnu pažnju obratiti na putnike su doputovali iz Frankfurta, Amsterdama, Pariza, Londona, i da se takvi putnici posebno kontrolišu“, naveo je Tiodorović.
Čak i ako budu negativni na pi-si-ar testu, moraju u sedmodnevni karantin, dodao je Tiodorović, napominjući da se i državljanima Srbije koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope gde ima potvrđenih slučajeva omikrona, savetuje sedmodnevna izolacija.
Sedmog dana se radi ponovno testiranje, kao i posle 14. dana, a ukoliko su negativni, karantin se završava, precizirao je član Kriznog štaba.
Ukazujući na činjenicu da 70 odsto škola nema prijavljenih novih slučajeva zaraze, Tiodorović je rekao da nema ni razloga da se početak zimskog raspusta (31. decembar) menja.
Tiodorović je ponovio da će zbog nenošenja maske i nepridržavanja odstojanja na skupovima i na otvorenom i na zatvorenom, najveću cenu platiti nevakcinisani i starije osobe sa hroničnim bolestima.
Na pitanje da li postoje slučajevi teških kliničkih slika kod vakcinisanih, Tiodorović je odgovorio da, prema podaci koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto je nevakcinisanih.
Prema njegovim rečima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, reč je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito kod onih osoba koje su oklevale da prime treću dozu, dok su svi mlađi koji su preminuli bili nevakcinisani.
Sednica Kriznog štaba - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SRBIJA
Krizni štab odlučio: Zimski raspust od 31. decembra, nove mere za ulazak u zemlju
Pandemija - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Nemački epidemiolog: Omikron je možda božićni poklon, mogao bi da ubrza kraj pandemije
Soj omikron - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Šta znamo o novoj mutaciji korone - Omikron
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala