- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kini „oduzeti“ teniski turniri – zbog slučaja nestale teniserke!

© AP Photo / Andy BrownbillŠuai Peng
Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Stiv Sajmon, prvi čovek VTA (WTA), saopštio je da se svi profesionalni ženski teniski turniri u Kini suspenduju do daljeg zbog slučaja Šuai Peng.
„Dobio sam punu podršku ostalih čelnika naše federacija, te saopštavam potpunu suspenziju svih turnira u Kini, uključujući i Hongkong. Mirne savesti, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče kada Peng Šuai nije dozvoljeno da slobodno komunicira, a izgleda da je bila pod pritiskom da protivreči svojim navodima o seksualnom zlostavljanju. S obzirom na trenutno stanje stvari, takođe sam veoma zabrinut zbog rizika sa kojima bi se svi naši igrači i osoblje mogli suočiti ako održimo događaje u Kini 2022“, naveo je Stiv Sajmon.
Peng je 2. novembra na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj mreži „Veibo“ optužila vicepremijera Gaolija za seksualno zlostavljanje.
Objava je ubrzo obrisana sa interneta, a, kako su preneli mediji, reč „tenis“ je postala zabranjena na pomenutoj društvenoj mreži.
Mesec dana kasnije cenzura Šuai Peng i dalje traje, pošto je na „Veibo“-u nemoguće objaviti nešto što u sebi sadrži imena Peng i Gaolija, dok su na ličnom profilu dvostruke Grend slem šampionke u dublu onemogućeni komentari.
Peng se u međuvremenu navodno oglasila pismom koje je poslati mejlom na adresu VTA. Pismo je objavio kineski državni medij „CGTN“, ali brojni novinari, pa ni sam Sajmon, nisu bili uvereni u to da je Peng bila na bezbednom, odnosno da je uopšte ona napisala pismo.
Nedugo nakon dobijanja mejla, prvi čovek krovne organizacije ženskog tenisa se oglasio saopštenjem koje možete pročitati – OVDE.
VTA je zapretio da će suspendovati sve turnire u Kini ako se nešto ne promeni, i nekoliko dana kasnije održali su reč.

„Kineskim zvaničnicima je pružena prilika da prekinu ovu cenzuru, da dokažu da je Peng slobodna i da može da govori bez mešanja ili zastrašivanja, i da istraže navode o seksualnom napadu na pošten i transparentan način. Nažalost, rukovodstvo u Kini se nije pozabavilo ovim veoma ozbiljnim pitanjem na bilo koji kredibilan način. Iako sada znamo gde je Peng, imam ozbiljne sumnje da ona nije slobodna, bezbedna i da je podložna cenzuri, prinudi i zastrašivanju. VTA je bio jasan šta je ovde potrebno, i ponavljamo naš poziv na punu i transparentnu istragu – bez cenzure – optužbe Peng Šuai za seksualni napad“, navodi Sajmon u saopštenju.

„Ništa od ovoga nije prihvatljivo niti može postati prihvatljivo. Ako moćni ljudi mogu da potisnu glasove žena i gurnu optužbe o seksualnom napadu pod tepih, onda bi osnova na kojoj je VTA osnovana – jednakost za žene – pretrpela ogroman neuspeh. Neću i ne mogu dozvoliti da se to dogodi VTA i njenim igračicama“, zaključuje.
Kineska teniserka Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SPORT
Kina odgovorila na optužbe: Prestati sa politizacijom
Šuai Peng i Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
SPORT
Nestala teniserka se javila nemačkom advokatu: „Kaže da je dobro, traži privatnost“
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
SPORT
Đokovićeva organizacija se oglasila o slučaju nestale Kineskinje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala