- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nestala teniserka se javila nemačkom advokatu: „Kaže da je dobro, traži privatnost“

© AFP 2023 / GREG MARTINŠuai Peng i Tomas Bah
Šuai Peng i Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Šuai Peng, kineska teniserka za koju se tvrdilo da je nestala, razgovarala je sa prvim čovekom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom.
Šuai Peng je prethodnih nedelja bila glavna tema u svetskom sportu pošto su se pojavile informacije o njenom nestanku.
Bah, nemački advokat, stupio je u kontakt sa njom putem video linka, o čemu je saopštenje objavio Međunarodni olimpijski komitet.
„Bah je pričao sa Šuai Peng 30 minuta. Ona je dobro, za šta smo se najviše i brinuli“, navedeno je.
Kako se ističe, Peng je zahvalila na brizi.
„Objasnila je da je bezbedno i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali i da bi u ovom trenutku volela da se poštuje njena privatnost i da bi volela da dane provede sa prijateljima i porodicom. I pored svega, ona će nastaviti da bude uključena u tenis“, navedeno je u saopštenju.
Bivša prva teniserka sveta u dublu nije se pojavljivala u javnosti od kada je 2. novembra na kineskim društvenim mrežama objavila da ju je bivši potpredsednik Džang Gaoli primorao na seksualne odnose pre tri godine i da su kasnije imali dobrovoljnu vezu, ali ni Džang ni kineska vlada nisu komentarisali njene navode.
Njen komentar je obrisan sa društvene mreže Veibo, vodeće kineske drušstvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na Internetu.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko Peng (35), koja se vodila kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika da ju je seksualno napastvovao.
Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da pitanje nije diplomatsko, kao i da nije upućen u situaciju, preneo je AP.
Ženska teniska asocijacija (VTA) je zahtevala da se situacija sa Pengovom "razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti pravedno, transparentno i bez cenzure", uz pretnju da će se, u suprotnom, povući sa turnira u Kini.
Zabrinutost zbog navoda kineske teniserke, izrazila je i muška teniska asocijacija (ATP), a brojni teniseri pojedinačno su pozvali na istragu povodom njenog nestanka.
Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je u petak na „istragu sa punom transparentnošću o seksualnom napadu“.
Peng je nekada bila u vrhu svetskog tenisa u dublu - osvojila je Vimbldon 2013. godine i Rolan Garos godinu dana kasnije, a tri puta je učestvovala na Olimpijskim igrama.
Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SPORT
Objavljeni snimci teniserke o kojoj bruji svet /foto, video/
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
SPORT
Đokovićeva organizacija se oglasila o slučaju nestale Kineskinje
Kineska teniserka Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SPORT
Gde je Šuai Peng: Prvi čovek VTA ne veruje i-mejlu iz Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala