- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oštre kritike u Zagrebu: Hrvatska se kupovinom „rafala“ ponaša kao neko ko kupuje „hamera“ za pijacu

© REUTERS / U.S. Air Force/Senior Airman Tyler WoodwardFrancuski avion Rafal puni rezervoar gorivom u vazduhu iz aviona-tankera američke avijacije KC-10 iznad Iraka
Francuski avion Rafal puni rezervoar gorivom u vazduhu iz aviona-tankera američke avijacije KC-10 iznad Iraka - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin komentarisao je raspravu o budžetu.
„Budžet je najvažniji finansijski, ali i politički dokument koji predstavlja jedna vlada i koji determiniše smer u kom bi država trebalo da se razvija. Ono što ovaj budžet nudi je status kvo i brojne rupe i naravno da time ne možemo biti zadovoljni“, rekao je Grbin.
Kritikovao je i vladin potez kojim se u budžetu planira šest milijardi kuna (oko 800.000 evra) manje za zdravstvo.
„Je li korona-kriza prošla, a da mi to ne znamo? U godini koja je pred nama predvidi se šest milijardi kuna manje za zdravstvo, a istovremeno se za borbene avione predvidi dve milijarde kuna (266 miliona evra) više“, rekao je Grbin.
Istakao je da „apsolutno nije populizam povlačiti paralelu“ između te dve stavke u budžetu.
„Ono što je u ovom trenutku problem jeste što su ugroženi život i zdravlje ljudi, a ako je to na prvom mestu, onda moramo izdvajati. Za avione možemo da kažemo 'OK, nabavićemo ih', ali da li je potrebno da to plaćamo u 2022. godini?“, upitao je Grbin.
U 2021. su, dodao je on gostujući na hrvatskoj N1 televiziji, smanjena sredstva za obnovu, a povećana sredstva za avione.
„Zbog kompleksnosti aviona pitanje je koliko su Hrvatskoj potrebni. Možemo to slikovito opisati i tako da se Hrvatska, kupujući „rafale“ bez naoružanja koje bi trebalo pratiti tako kompleksan sistem, ponaša kao neko ko kupuje „hamera“ za odlazak na pijacu. Nije realno, nije isplativo, a to ćemo plaćati kroz dugi niz godina, ne samo za nabavku, nego i za održavanje i sve drugo što to prati“, rekao je šef SDP-a, preneo je B92.
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
REGION
Makron stigao u Hrvatsku i „doneo“ avione „rafal“
Hrvatski avioni na proslavi akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Hrvatska se naoružava: Izdvajanja za vojsku dva odsto BDP-a
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala