Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Francuski lovci "Rafal" sleću na nosač aviona "Šarl de Gol"
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Iza odluke hrvatske vlade da za 999 miliona evra kupi 12 francuskih borbenih aviona "F3R Rafal", ostalo je puno neodgovorenih pitanja o tome na šta će zapravo poreski obveznici potrošiti gotovo milijardu evra, piše danas zagrebački Jutarnji list.
Premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Mario Banožić su u petak bili uzdržani u otkrivanju detalja francuske ponude, a ni o konkurentskim ponudama se zvanično ništa ne zna.
Premijer Plenković je kazao kako ih nikada neće ni objaviti. Tek se u obrazloženju vladine odluke navode uopšteni podaci ponude.
Javnost u ovom trenutku nema odgovor na ključno pitanje - što se u stvari kupuje za 999 miliona evra i koliko će morati dodatno da se uloži u taj projekt.
Prema nezvaničnim informacijama, američka ponuda za novi F-16 Blok 70 iznosila je oko 1,8 milijardi dolara, a švedska za nove JAS-39 Gripene nešto više od milijardu evra. Po kojim uslovima i šta bi Hrvatska za taj novac dobila, nije poznato.
Tek je na novinarsko insistiranje premijer otkrio da su Francuzi ponudili jednu godinu početka za isplatu, koja će krenuti početkom 2022, a završiti 2026. Dakle, u četiri godine, što je u neskladu s tvrdnjom iz dokumenta vlade da je otplatni rok šest godina.
Osim toga, premijer je potvrdio da nije odlučeno iz kojeg izvora će se to plaćati - iz budžeta ili kreditnim zaduženjem.
Predsednik vlade tvrdi da će država milijardu evra platiti bez problema. Prema dostupnim informacijama, konkurenti, SAD i Švedska, ponudili su duži rok otplate. Švedska je, prema informacijama "Jutarnjeg lista", ponudila otplatni rok od 10 godina i duži poček.
Nabavna cena borbenog aviona, prema stručnim analizama, čini tek između 25 i 35 odsto ukupnih troškova posedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom celog njihovog veka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.
I dalje nema podataka o tome koliko će Hrvatska platiti korišćenje francuskih aviona i koliki su njihovi troškovi u poređenju sa drugima, piše Jutarnji list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala