- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Mali Miloš“ nije više mali: Ministar Stefanović u Trsteniku

© Sputnik / Lola ĐorđevićDaljinski upravljiva bezposadna platforma "Mali Miloš"
Daljinski upravljiva bezposadna platforma Mali Miloš - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je danas preduzeće „Prva petoletka – namenska“ u Trsteniku, gde je razgovarao sa rukovodstvom i zaposlenima i obišao proizvodne hale preduzeća, gde je imao priliku da vidi kako teče proizvodnja borbenog sredstva „mali Miloša“.
On je istakao da je cilj naše zemlje da domaća pamet, naši instituti i industrija, mogu sami da razvijaju i proizvode nova sredstva za našu vojsku.
„Danas nastavljam sa obilaskom fabrika naše namenske industrije. Ovde u Trsteniku, u ‘Prvoj petoletki‘, imao sam priliku da vidim kako se nastavlja proizvodni proces na izgradnji besposadnih daljinski upravljivih stanica, koje mi popularno zovemo ‘mali Miloš‘. Ali „mali Miloš‘ više nije tako mali, pošto će njegova poslednja verzija V-2, koju ste mogli da vidite na našem sajmu i koja će uskoro biti i u naoružanju naše vojske, biti novi razvojni projekat koji ova kompanija razvija zajedno sa Vojnotehničkim institutom. Možda sredstva, koja prave naše fabrike, spolja ili na prvi pogled izgledaju isto, ali kada uđete u detalje i kada vidite šta se danas ugrađuje i u PASARS, koji se ovde pravi, i u „Miloš" i druga sredstva, vidite da su ona potpuno nova“, rekao je ministar Stefanović.
On je podsetio i da je naše strateško opredeljenje da se Vojska Srbije oprema sredstvima, koja su proizvod domaće pameti i domaće industrije.
„To i jeste naš cilj, da naša domaća pamet, naši instituti i industrija, budu takvi da mogu da sami razvijaju nova sredstva, a da budemo u korak sa svetom. Ova sredstva koja vidite ovde, poput ‘malog Miloša‘, ne može ni da proizvede veliki broj zemalja na svetu“, naglasio je ministar odbrane.
Za sredstva poput PASARS-a i „malog Miloša“, ministar Stefanović najavljuje modernizacije koje će značajno doprineti sposobnostima naše vojske.
„PASARS čeka i sledeća modernizacija ugradnjom protivavionskih raketnih sistema „Mistral". Do polovine sledeće godine on će biti baš ono što mu i naziv kaže – raketno-artiljerijska stanica, koja će moći da se suprotstavi vazduhoplovima na određenim daljinama i visinama, i biće jedno od sredstava Kopnene vojske, koje će ozbiljno i efikasno moći da štiti naše nebo. ‘Mali Miloš‘ je, u svojoj poslednjoj verziji nešto što ćemo moći da vidimo sa mitraljezom 12.7 mm i protivoklopnim sistemima 90 mm. Drago mi je da i stručnjaci VTI-a i „Prve petoletke" zajedno rade, kako bi vrlo brzo mogao da postane podrška, ne samo 72. brigadi za specijalne operacije koja već koristi ‘male Miloše‘, već i drugim jedinicama Kopnene vojske“, poručio je ministar Stefanović.
„Prva petoletka – namenska“ moći će i u budućnosti da računa na podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, poručuje ministar odbrane, jer je to, kako kaže, ne samo u interesu opremanja naše vojske, već i ljudi koji u njoj rade.
„Daćemo podstrek da se nastavi realizacija i dogovaranje novih ugovora za ‘Prvu petoletku‘. Zaista mi je puno srce kad vidim da se radi u ovim proizvodnim halama. Imao sam priliku da, pored rukovodstva, razgovaram i sa radnicima koji ovde rade i koji su zadovoljni. Neki rade dve ili tri godine, upoznao sam mlade ljude koji nemaju ni 20 godina, ali i ljude koji su ovde proveli čitave karijere i koji više od 30 godina rade u ovoj fabrici. Drago mi je što sam od njih imao priliku da čujem da su zadovoljni i od njih kao po pravilu čujete rečenicu „Samo da mi imamo posla“, rekao je ministar Stefanović.
Nakon obilaska proizvodnih hala, usledio je prikaz kretanja po različitim terenima daljinski upravljanog besposadnog zemaljskog vozila „mali Miloš“ i sastanak ministra Stefanovića sa rukovodstvom kompanije, kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.
Vojna vežba Munjeviti udar 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
„Nora“, „Tamnava“, Šumadija“ – više od 40 sistema naoružanja danas u Kragujevcu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala