„Nora“, „Tamnava“, Šumadija“ – više od 40 sistema naoružanja danas u Kragujevcu

© Sputnik / Lola ĐorđevićVojna vežba "Munjeviti udar 2021"
Vojna vežba Munjeviti udar 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na Vidovdan 28. juna od 12:30 časova organizuju u Kragujevcu do sada najveći taktičko-tehnički zbor pod nazivom Otvoreni dan" na prostoru između stadiona "Čika Dača" i Muzeja "21. oktobar".
Na manifestaciji će biti prikazano više od 40 sistema naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja kao što su modernizovani tenk M - 84AS2, samohodni artiljerijski sistemi "nora", "tamnava" i "šumadija", robotizovane zemaljske platforme i bespilotne letilice, nova terenska i borbena vozila, modernizovani PVO sistemi, kao i veliki broj sredstava i komponenata koje proizvodi odbrambena industrija Srbije.
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović pozvao je sve građane Srbije da danas dođu u Kragujevac na veliki prikaz snage naše vojske.
"Pored sve opreme i tehnike, koju ste delimično mogli da vidite i na današnjoj vežbi na Pešteru, moći ćete da vidite i ono što vojsku u Srbiji čini baš onakvom kakva jeste, a to su njeni ljudi. Moći ćete da vidite njene sportiste, pilote, artiljerce, pešadince, momke i devojke koji će prikazati borilačke veštine i svoja znanja i umeća", najavio je ministar Stefanović.
Ministar odbrane je rekao da će na prikazu biti i zanimljivih sadržaja namenjenih najmlađim posetiocima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
"Takođe mladi ljudi imaće priliku da se bliže upoznaju sa vojnim pozivom i da možda odluče da nam se pridruže. Očekujem da građani imaju jedan lep dan, da zajedno sa svojim vojnicima provedu ponedeljak u Kragujevcu i vide zbog čega je Vojska Srbije to što jeste - najčvršći bedem svoje otadžbine, svoje jedine Srbije", poručio je Stefanović.
Prateći program obuhvatiće i izložbu naoružanja i uniformi iz Prvog svetskog rata, praktične prikaze borilačkih veština kao i dresure službenih pasa. Za najmlađe tu je mogućnost da se fotografišu sa pilotima i pripadnicima specijalnih jedinica, maskiraju kamuflažnim bojama i još mnogo toga.
Vojska Srbije za okupljene građane na manifestaciji "Otvoreni dan" pripremiće i čuveni vojnički pasulj, dodaje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala