- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Skandalozna istorija na putu da se ponovi – afera pred vratima velikana, čak i veća od prethodne

© Fabio FerrariJuventus
Juventus - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Juventus je ponovo u problemima do guše! Čelnici najtrofejnijeg italijanskog kluba su na meti istražnih organa, a sve ide ka tome da im se ponovi čuvena 2006. godina kada su posle afere „Kalčopoli“ završili u Seriji B. Ovoga puta su finansije sporne, ostaje da se vidi da li će policija i poreski organi dokazati krivicu Stare dame.
Juventus je pre 15 godina zbog „podmazivanja“ sudija i nameštanja rezultata kažnjen izbacivanjem iz elitnog ranga, kao i finansijski, a oduzete su mu i dve titule.
Skandal koji je žestoko uzdrmao Apenine, evropski i svetski fudbal i dan danas se prepričava.
Ipak, sada je na pomolu nešto što umnogome podseća na „Kalčopoli“, samo su ovoga puta izuzete nameštaljke na zelenom travnatom tepihu, već se u akciji italijanske policije pod nazivom „Prizma“, najveće još „Kalčopolija“, proveravaju brojni transferi.
Na meti istražnih organa su vladajući ljudi na poslovnom, finansijskom i sportskom planu. Jasno je da je prvi predsednik Andrea Anjeli, sledi njegova „desna ruka" – potpredsednik i legenda kluba Čeh Pavel Nedved, kao i Fabio Paratići koji je napustio klub i trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Totenhema.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SPORT
Bura na Apeninima – finansijska policija upala u Juventus zbog 50.000.000 evra
Trenutna saznanja ukazuju da je problematično čak 62 transfera u Italiji, od kojih neverovatan broj – njih čak 42 ide ide na adresu Stare dame. Najsporniji transfer, odnosno razmena igrača na relaciji Juventus – Barselona, u pitanju su Miralem Pjanić i Artur.

Lažna slika

Stvar je vrlo prosta – reč je o „pumpanju“ cene transfera koja je bila daleko veća od realne i stvarne vrednosti, a s obzirom na to da su transakcije često realizovane, kao i da nije potrošen niti jedan jedini evro, tako je Juventus ostvarivao dobit lažno prikazujući objektivnu vrednost igrača.
Pali su čelnici Torina jeftino. Primer koji „bode oči" je transfer Pjanića u Barselonu za nimalo naivnih 60 miliona evra, dok je u suprotnom pravcu otišao Artur Melo za 40 miliona evra.
Reprezentativac Bosne i Hercegovine je u to vreme bio na marginama u Juventusu, a Artur je igrao u Barseloni, bio je i standardni reprezentativac Brazila.
Na to je među prvima ukazao predsednik italijanskog regularnog dela tržišnog tamičenja KODAKONS – Marko Donzeli, koji je prvi javno istupio i zapretio Juventusu da će ponovo biti proteran u Seriju B ukoliko se dokaže da je Stara dama „muljala“ sa transferima i da je poslovala protivzakonito.
Takođe, pominje se i oduzimanje titula u Seriji A, što slavnom klubu „ukaljene“ biografije ne bi bio prvi put.
„U 42 sporna transfera Juventus je razmenio 21 fudbalera ukupne vrednosti od 90 miliona evra, ali tako da je većina tih transfera obavljena u Italiji. Za igrače niže klase prosečna vrednost bila je nešto iznad tri miliona evra, čime je klub ostvario dobit od 40 miliona evra. Većina tih igrača brzo je završila u trećoj i četvrtoj ligi. Što se tiče poslovanja sa inostranstvom, na sumnjiv način izvršene su razmene Pjanića za Artura iz Barselone i Žoao Kansela za Danila iz Mančester sitija. Dakle, za poznate fudbalera i uz visoke cene“, navodi se u detaljnom izveštaju KOVISOK-a.

Pali na anonimusima

Ono što je još skandaloznije od pomenutog transfera, odnosno trampe Barselone i Juventusa Artur za Pjanića, jeste razmena dvojice anonimusa.
O čemu i kome se zapravo radi? Naime, Franko Tongja prešao je iz Juvea u Marsej za osam miliona evropskih novčanica, dok je u suprotnom smeru za identičnu sumu stigao još jedan anonimus Marli Ake.
Tonga je završio ekspresno na kaljenju u četvrtoj ligi Francuske, a Ake u trećoj ligi Italije. Jasno je da se radi o prevelikim sumama za fudbaler koji očigledno nikada neće zaigrati na najvećoj pozornici, te italijanski mediji bruje o nelegalnim poslovima najvećeg italijanskog kluba.
Ipak, sada je na poreskoj policiji da dokaže krivicu Juventusa koji bi mogao ponovo da doživi sudbinu iz 2006. godine kada je posle afere „Kalčopoli“ završio u Seriji B.

Preti oduzimanje titula

„U slučaju da se dokaže da je Juventus sticao prednost u odnosu na konkurenciju na protivzakonit način, onda prvenstvo nije regularno i za posledicu bi donelo sankcije ne samo za odgovorne osobe, već i za sam klub. Kako bi se zaštitile hiljade navijača, zatražićemo da se Juventus izbaci u Seriju B i da mu se oduzmu titule osvojene pod velom sumnji“, ističe Donzeli.
Juventus je pod lupom za transfere u periodu od 2018. do 2021. godine, te bi lako mogao da ostane „kraći“ za tri Skudeta.
Siniša Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SPORT
Mihajlović i Murinjo od svađe do prijateljstva: „Lukavi smo, želi da bude deda kao ja“
Srpski fudbaler Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SPORT
Nema mu ravnog – Vlahović pogodio u jubilarnoj utakmici /video/
Fudbaler Juventusa Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
SPORT
Procureo snimak kako Ronaldo vređa saigrače – samo jedan mu se suprotstavio /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala