- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istraživači razvili kameru veličine zrna soli /foto/

© FotoMinijaturna kamera
Minijaturna kamera - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su sistem za snimanje koji je veličine zrna soli. Izgrađen je na takozvanoj metapovršini sa 1,6 miliona cilindričnih stubova i može da radi baš kao senzor kamere.
Svaki stub deluje kao optička antena, prima svetlost da oblikuje optički talasni front, a zatim zahvaljujući algoritmima veštačke inteligencije, visokokvalitetna slika se razvija u punim bojama.
Tradicionalne kamere koriste složena plastična i staklena sočiva koja savijaju svetlost na senzor koji šalje signale elektronski. Novo rešenje se oslanja na metapovršinu, koja je, ukratko, tanak film sa pojedinačnim minijaturnim elementima razvijenim da prelama svetlost u bilo kom željenom pravcu, navodi se u istraživanju.
Vraćajući se na kameru, ovu metapovršinu i njene cilindrične stubove, inovacija je dobijanje odgovarajućeg dizajna cevi i razvoj odgovarajućeg algoritma za obradu signala koji može da proizvede stvarnu sliku. Ovo je omogućilo kameri da snimi fotografiju u punoj boji umesto da se ponaša kao laser koji proizvodi nejasne, izobličene slike sa ograničenim vidnim poljem.
© FotoIstraživači su uporedili slike snimljene metapovršinom sa onima sa drugih kamera
Istraživači su uporedili slike snimljene metapovršinom sa onima sa drugih kamera - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Istraživači su uporedili slike snimljene metapovršinom sa onima sa drugih kamera
Glavna primena za ovu novu vrstu kamere je prvenstveno medicinska – roboti će moći da rade minimalno invazivnu endoskopiju za dijagnostiku i lečenje bolesti.
Izrada metapovršine je zasnovana na silicijum-nitridu, što znači da se brzo mogu proizvesti u masovnoj skali po nižoj ceni od sočiva za konvencionalne kamere. Ovo je prvi put da su istraživači koristili dizajn gde je optička tehnologija u prednjem kraju, a neuronska obrada radi na zadnjem kraju. Stručnjaci smatraju da će ovaj proboj otvoriti vrata za „potpuno različite načine izgradnje uređaja u budućnosti“.
Mikročip - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Napravljen najmanji čip na svetu, veličine grinje
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala