Napravljen najmanji čip na svetu, veličine grinje

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLMikročip
Mikročip - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Inženjeri sa Univerziteta Kolumbija u SAD razvili su najmanji bežični čip na svetu, uređaj veličine grinje koji može da se implantira u ljudsko telo hipodermijskom iglom radi praćenja zdravstvenog stanja.
„Želeli smo da vidimo koliko daleko možemo da pomerimo granice da bismo napravili najmanji mogući funkcionalni čip“, rekao je vođa studije Ken Šepard. „To je nova ideja o čipu kao sistemu. To je čip koji je sam po sebi, bez ičega drugog, potpuno funkcionalni elektronski sistem“, objasnio je on.
Novi čip zauzima ukupnu zapreminu manju od 0,1 mm³ i vidljiv je samo uz pomoć mikroskopa. S obzirom na njegovu veličinu, tim je koristio ultrazvuk za bežično napajanje i komunikaciju sa uređajem. Istraživači su proizveli „antenu“ koja se instalira direktno na vrh čipa i pomoću koje se napaja i komuniciraju, u oba slučaja koristeći ultrazvuk.
„Ovo bi trebalo da bude revolucionarno otkriće za razvoj minijaturnih, bežičnih implantabilnih medicinskih uređaja koji mogu da otkriju različite stvari, da se koriste u kliničkim primenama i da na kraju budu odobreni za ljudsku upotrebu“, rekao je Šepard, prenosi RT.
Cilj istraživača je da razviju čipove koji mogu da se ubrizgaju u telo hipodermijskom iglom, a kada jednom uđu u telo, komuniciraju pomoću ultrazvuka pružajući podatke koji se lokalno prikupljaju. Trenutni takvi uređaji mere telesnu temperaturu, ali postoji mnogo više mogućnosti na kojima tim radi.
Studija je objavljena početkom maja u časopisu „Sajens advensis“.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala