- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnu Goru čekaju u nedelju tri važne političke bitke, šta kažu ankete

© REUTERS / STEVO VASILJEVICGlasačke kutije za Parlamentarne izbore u Crnoj Gori
Glasačke kutije za Parlamentarne izbore u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
U Crnoj Gori se 5. decembra održavaju lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, koje je raspisao predsjednik Milo Đukanović. Prema najnovijim anketama, moguće je da DPS izgubi vlast u Prijestonici, neizvjesno je u Mojkovcu, dok je pobjeda partije Mila Đukanovića izgleda izvjesna samo u Petnjici.
Renomirana kuća „Clear Air Turbulence“ napravila je istraživanje uoči izbora na Cetinju, u kome je anketirano 800 punoljetnih građana, podijeljenih u popisne krugove, koji do kraja predstavljaju odgovarajuću geografsku raspodjelu stanovnika, odnos urbanog i ruralnog stanovništva, kao i druge elemente, poput uzrasta, pola i etničke pripadnost.
Izbore su upoređivali sa rezultatima prethodnih lokalnih izbora, a zanimljivo je da skoro sve partije koje su učestvovale na njima učestvuju i sada. Za razliku od lokalnih izbora, na parlamentarnim je učestvovala koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koja je na tim izborima osvojila rekordnih 877 glasova, a sada od njenih konstituenata na izborima učestvuje samo SNP, koji je u koaliciji sa LP na prošlim lokalnim izborima 2017. uzeo samo 84 glasa i bio ispod jedan odsto.
Takođe, Stara garda, Crnogorska i Pozitivna (zbirno 980 ili skoro 10 odsto) nijesu učestvovale na parlamentarnim izborima, što je dovelo do rasta broja glasova DPS-a i SDP-a, dok su URA i SD ostvarile slične rezultate i na lokalnim i parlamentarnim izborima, a demokrate doživjele značajan pad na parlamentarnim izborima u odnosu na lokalne i pale sa 1.375 na 686, od čega se značajan dio očigledno prelio listi koju je predvodio DF i Zdravko Krivokapić. Zanimljivo je da ni DF, ali ni lista Zdravka Krivokapića ne učestvuju na cetinjskim lokalnim izborima.

Prognoze za Cetinje

Trenutni raspored snaga u Cetinjskom parlamentu je: DPS — 16, SD – 1 (2 na izborima — 1 nezavisni) (vlast) — 17 u opoziciji su URA — 5, demokrate — 5, SDP – 3, Stara garda — 2, Nezavisni — 1, (opozicija) — 16.
Prema rezultatima ankete, primjetna su značajna pomjeranja na političkoj sceni i na osnovu njih može se desiti da partije osvoje sljedeći broj mandata: DPS: 13-14, SDP: 8-9, Stara garda: 3-4, URA: 3, demokrate: 2-3, SD—LP: 1 I SNP: 1.
Očigledan je značajan pad DPS-a, koji preko 15 godina upravlja Prijestonicom i da će nezadovoljstvo lošim upravljanjem „platiti“ upravo na ovim izborima. Pad će, vjerovatno, doživjeti i partije koje čine državnu vlast, najviše zbog dešavanja u septembru vezano za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, tako da će se URA i demokrate gotovo prepoloviti.
Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Cetinje
Rast bi, prema ovoj anketi, ali i po nekim drugim rađenim u skorije vrijeme, trebalo da ostvare izvorne suverenističke snage SDP i Stara garda. Na granici ulaska su SNP i lista Dragana Hajdukovića.
Projektovana izlaznost je 72 odsto i po njoj bi na birališta trebalo da izađe oko 9.950 birača od ukupno upisanih oko 13.800.
U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivih 7 dana do izbora, u kojima će sve partije pokušati da poboljšaju trenutnu poziciju.

U Mojkovcu neizvjesno

Borba za lokalni parlament u Mojkovcu, kako nagoveštavaju ankete, biće neizvjesna. Koalicija oko DPS-a i koalicija „Za budućnost Mojkovca“, okupljena oko DF-a, osvojiće najviše glasova na izborima koji će se održati u Mojkovcu 5. decembra, dok bi lista „Ne damo Mojkovac“, iza koje stoji premijer Zdravko Krivokapić, ostala ispod cenzusa, govore rezultati istraživanja koje je u ovom gradu sprovela renomirana regionalna agencija od 15. do 21. novembra.
Prema istraživanju, za koaliciju oko DPS-a izjasnilo se 42,4 odsto ispitanih građana, a za koaliciju „Za budućnost Mojkovca“ 31,5 odsto.
Mojkovac - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Mojkovac
Demokratska Crna Gora Alekse Bečića ima podršku 15,2 odsto, a URA 6,2 odsto. Ispod cenzusa su ostale Ujedinjena Crna Gora i grupa građana „Ne damo Mojkovac“ sa 2,4, odnosno 2,3 odsto.
Ovi rezultati govore da se vodi teška i izjednačena borba i da će do kraja biti neizvjesno. Očigledno je da na rezultate može uticati i rasipanje glasova, jer se UCG i „Ne damo Mojkovac“ nalaze ispod cenzusa, što ide naruku DPS-u.
Iako nema ankete o tome kako će glasati birači u Petnjici, maloj opštini na sjeveru Crne Gore, pretpostavka je da će najviše glasova dobiti DPS i Bošnjačka stranka.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
REGION
Zašto je 5. decembar ključni dan za Crnu Goru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala