- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto je 5. decembar ključni dan za Crnu Goru

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Parlamentarna većina u Crnoj Gori ima prostora da se dogovori oko rekonstrukcije Vlade Crne Gore do lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, smatra Nikola Marković, dugogodišnji zamjenik glavnog urednika dnevnog lista „Dan“.
Tačno je, kaže Marković, da pregovori parlamentarne većine idu teško i sporo, da se svakodnevno sa jedne i druge strane ispaljuju optužbe, a nekada se u tome i pretjera, narod bi želio da do dogovora dođe što brže, jer smo umorni od podjela i svađa.
„Ipak mislim da će se na kraju postići dogovor oko rekonstrukcije Vlade i da bi novi parlamentarni izbori u ovom trenutku bili nepotrebno trošenje svih resursa društva“, kaže Marković za Sputnjik.
Minimum dogovora, prema njegovom mišljenju, biće da predstavnici DF-a uđu u Vladu, ali ne i njegovi lideri.
„URA može da zateže oko stava da Vlada bude ekspertska, ali što ako Krivokapić zajedno sa DF-om, demokratama i CIVIS-om predloži rekonstrukciju Vlade, hoće li URA glasati zajedno sa DPS-om? Mislim da neće. Dakle, predviđam da će se na kraju dogovoriti oko rekonstrukcije Vlade, ali svi će morati da naprave neke kompromise, a valjalo bi da se taj posao završi što prije“, naveo je Marković.
Naš sagovornik ističe da su događaji na Cetinju 4. i 5.septembra jasno pokazali da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne da ne misli dobro Crnoj Gori, nego ne misli ni dobro svojoj DPS partiji.

„Đukanović je sve uradio da radikalizuje političku scenu u Crnoj Gori, kako bi eventualno zaštitio svoj položaj. Tako je radikalizovao i Demokratsku partiju socijalista, ona je postala njegov talac. Umjesto da se ta partija demokratizuje, da se oslobodi balasta prošlosti — u njoj ima dovoljno mladih obrazovanih ljudi, ona je postala talac njihovog šefa“, kaže Marković.

Marković ističe da bi parlamentarna većina u Crnoj Gori trebalo da se dogovori oko promjena u Tužilaštvu i sudskoj organizaciji.
„Na čelu Tužilaštva sada imamo Milivoja Katnića koji ne radi svoj posao i pokušava da zabavlja crnogorsku javnost. Za vrijeme njegovog mandata pobjegli su mu Svetozar Marović, direktor Katastra Dragan Kovačević, šefovi Škaljarskog i Kavačkog klana, svakojaki mogući prestupnici. Mi smo imali primjer da sada u Austriji Sebastijan Kurc daje ostavku i nije više premijer zbog nekih plaćenih reklama tabloidima da pozitivno izvještavaju o njegovog partiji, tamošnji istražni organi su mu upali u kuću, konfiskovali sve računare da pronađu tragove prekršaja koje je napravio, pretreseno je više ministarstava te zemlje. Može li iko u Crnoj Gori zamisliti da bi Katnić tako nešto mogao da napravi Milu Đukanoviću. Naravno da ne može, jer Katnić na Đukanovića gleda kao na svog gospodara“, ističe Marković.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
REGION
Filigranska igra u Crnoj Gori: Ako Dritan ne popusti, slede izbori /video/
Članovi nove Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
REGION
Zahtev URA: Prvo analiza učinka resora, pa rekonstrukcija Vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala