- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blokiran Bajdenov nalog o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

© AP Photo / Jessica HillZdravstveni radnici u SAD primaju vakcinu kompanija Fajzer Bajontek
Zdravstveni radnici u SAD primaju vakcinu kompanija Fajzer Bajontek - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Okružni sudija Teri Dauti u Luizijani blokirao je savezni nalog za vakcinaciju protiv kovida 19 za zdravstvene radnike, koju je propisala administracija Džoa Bajdena.
Odluka sudije Dautija važi širom SAD, osim u 10 država u kojima je centru za zdravstvenu zaštitu već onemogućeno da primenjuje obaveznu vakcinaciju na osnovu ranije odluke saveznog sudije u Sent Luisu.
Dauti je presudio po tužbi koju je vodio republički državni tužilac Luizijane Džef Landri i kojoj se pridružilo 13 drugih država, ali je Dauti dodao zabranu širom zemlje u svojoj presudi.
Zabrana koju je dao sudija Teri Dauti je zapravo proširila posebnu naredbu koju je u ponedeljak izdao savezni sud u Misuriju. Prva se odnosila samo na 10 država koje su se pridružile tužbi protiv odluke predsednika da zahteva od svih zdravstvenih radnika u bolnicama i staračkim domovima da dobiju barem prvu vakcinu do 6. decembra i da bude potpuno vakcinisani do 4. januara.

„Nema sumnje da je obavezivanje vakcine za 10,3 miliona zdravstvenih radnika nešto što bi trebalo da uradi Kongres, a ne vladina agencija. Čak nije izvesno ni da bi akt Kongresa kojim se nalaže vakcina bio ustavan“, rekao je okružni sudija za zapadni okrug Luizijane.

Sudija Dauti takođe je naveo da su tužioci „imali interes da zaštite svoje građane od obavezne vakcinacije“ i da spreče gubitak poslova i poreskih prihoda koji bi mogli biti rezultat uslovljavanja.
Nekoliko gradova i država je već nametnulo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, u nastojanju da obuzdaju zarazu koja se prenosila iz zajednica u medicinske ustanove kao što su starački domovi, prenosi „Njujork tajms“,
Vakcinacije među zaposlenima u zdravstvu porasle su od leta, iako slučajevi zaraženih među štićenicima i osobljem ostaju na hiljadama prijavljenih svake nedelje. Širom zemlje, stopa imunizacije među osobljem staračkih domova je uglavnom više od 74 procenta.
Više od deset država i neki poslodavci udružili su snage u borbi protiv obavezivanja privatnih poslodavaca sa 100 ili više radnika da uvedu imunizaciju u celoj kompaniji. Apelacioni sud je privremeno blokirao i taj mandat, jer su osporavatelji politike istupili sa argumentima da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu prekoračila svoja ovlašćenja.

Bela kuća: Branićemo zahtev za vakcinaciju pred sudom

Bela kuća je danas saopštila da će Ministarstvo pravde „snažno braniti“ vladin autoritet u nameri da promoviše svoje zahteve za vakcinaciju.
„Znamo da zahtevi za vakcinaciju funkcionišu. Uvereni smo u sposobnost vlade da promoviše zahteve za vakcinaciju i Ministarstvo pravde će to energično braniti na sudu“, rekla je portparolka Bele kuće za Rojters.
Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Pobuna u Guglu zbog obavezne vakcinacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala