- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pobuna u Guglu zbog obavezne vakcinacije

© AP Photo / Marcio Jose SanchezGugl
Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Više stotina zaposlenih u Guglu usprotivilo se obaveznoj vakcinaciji protiv virusa korona koju ta kompanija zahteva, čime se komplikuje mogućnost povratka zaposlenih u kancelarije.
Protestno pismo protiv obavezne vakcinacije za zaposlene potpisalo je više od 600 zaposlenih, navodi Si-En-Bi-Si. Radnici zahtevaju da kompanija predstavi alternativu koja je prihvatljiva za sve zaposlene. Takođe, pozivaju i kolege da se usprotive tome „iz principa“, budući da su suočeni sa kratkim rokovima.
Nalog američkih saveznih vlasti o obaveznoj vakcinaciji za zaposlene čije firme imaju ugovore sa državom trenutno je na čekanju dok ne bude doneta sudska odluka, ali je Gugl i dalje primenjuje, prenosi RT.
Gugl je tražio od svojih 150.000 zaposlenih u SAD da prijave svoj vakcinalni status u interni sistem do 3. decembra, dok religijski ili medicinski izuzeci moraju biti prijavljeni ranije.
Gugl zahteva od svih zaposlenih koji direktno ili indirektno rade na poslovima po ugovoru sa državom da budu vakcinisani, bez obzira da li rade iz kancelarije ili od kuće. Veliki deo zaposlenih je zbog pandemije prešao na rad od kuće, a zvaničnici te kompanije sada navode da su napori za vakcinaciju pokušaj „bezbednog povratka u kancelarije“. Zaposleni u Guglu trebalo bi da se vrate u kancelarije od januara, bar deo radnog vremena.
U saopštenju povodom kritika obaveznosti vakcinacije, ta kompanija je navela da „čvrsto stoji iza vakcinacione politike“.
Najveća zamerka izneta u protestnom pismu odnosi se na obaveznu vakcinaciju za zaposlene koji rade od kuće. U internom mejlu poslatom zaposlenima, Kris Rakou, potpredsednik za bezbednost Gugla, navodno je saopštio da redovno testiranje neće biti dovoljna alternativa vakcinama čak i za te zaposlene, navodi Si-En-Bi-Si.
Autori pisma dodaju da Gugl na taj način može da podstakne diskriminaciju, jer postoji mogućnost da oni koji nisu vakcinisani ne mogu da uđu u kancelarije.

„To opravdava princim podele i nejednakog tretmana za zaposlene, na osnovu njihovih ličnih ubeđenja i odluka. Implikacije su zastrašujuće. Budući da je Gugl lider u industriji, obaveza će uticati i na druge kompanije širom sveta da je razmotre“, piše u pismu.

Kako navodi Si-En-Bi-Si, iako je protestno pismo potpisao tek mali broj zaposlenih u Guglu, on može narasti kako se bliži 10. januar, datum koji je određen za povratak u kancelarije.
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
SVET
Apelacioni sud u Americi naložio: Obustaviti do daljeg primenu odluke o obaveznoj vakcinaciji
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SVET
Tužba 11 američkih država protiv naredbe o obaveznoj vakcinaciji
Beč je opusteo zbog odluke vlasti u Austriji da nevakcinisani ostanu kod kuće - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
SVET
Napeto u Austriji zbog zaključavanja: Na vladu kivni i vakcinisani i nevakcinisani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala