- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tužba 11 američkih država protiv naredbe o obaveznoj vakcinaciji

© AP Photo / Frank AugsteinVakcina protiv virusa korona
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
Jedanaest američkih država pokrenulo je tužbu protiv naredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena, prema kojoj desetine miliona ljudi u kompanijama koje broje 100 ili više zaposlenih, a imaju ugovore o poslovima sa federalnim vlastima, moraju da budu vakcinisane protiv virusa korona ili da se testiraju na nedeljnom nivou.
„Ova naredba je neustavna, nezakonita i nije mudra“, navodi se u sudskom podnesku glavnog tužioca Misurija Erika Šmita, jednog od nekoliko republikanaca koji se bore za otvoreno mesto u Senatu sledeće godine, preneo je AP.
U njegovoj tužbi, podnetoj Osmom američkom okružnom apelacionom sudu u Sent Luisu, tvrdi se da nadležnost za prinudnu vakcinaciju imaju države, a ne savezna vlada.
Služba za profesionalnu bezbednost i zdravlje saopštila je juče da se kompanije koje se ne budu držale novog pravila o vakcinaciji suočavaju sa kaznom od skoro 14.000 dolara po osobi.
Naredba se odnosi na oko 84 miliona radnika u srednjim i velikim preduzećima, a još nije poznato koliko je zaposlenih već vakcinisano.
Misuriju su se u tužbi pridružili državni tužioci Aljaske, Arizone, Arkanzasa, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote, Južne Dakote i Vajominga.
Kancelarija državnog tužioca Ajove demokrate Toma Milera, takođe, se pridružila tužbi, zajedno sa nekoliko privatnih, neprofitnih i verskih poslodavaca, preneo je Tanjug.
Guverner Floride Ron Desantis - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
SVET
Država Florida tuži američku federalnu vlast
SVET
Američki tužioci prete Bajdenu tužbom zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji
Natpis Dobro došli u Teksas - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SVET
Zabranjeno nametanje obavezne vakcinacije u Teksasu, ko prekrši naredbu biće kažnjen novčano
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala