- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusiju i Novaka otpisao zbog novca, a sada – preti Srbiji

© AP Photo / Lynne SladkyRusko-kazahstanski teniser Aleksandar Bublik
Rusko-kazahstanski teniser Aleksandar Bublik - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Aleksandar Bublik, Kazahstanac koji je napustio Rusiju i zamenio pasoš nezadovoljan uslovima u svojoj zemlji biće prepreka Srbiji i Novaku Đokoviću na putu do polufinala Dejvis kupa.
Teniska reprezentacija Srbije u sredu od 16 časova igra četvrtfinale Dejvis kupa protiv Kazahstana , a drugi singl igraće Novak Đoković i Aleksandar Bublik, odnosno najbolji teniseri dve reprezentacije.
„Igramo na visokom nivou na Dejvis kupu, a ja se ne pripremam za svetskog broja jedan, pripremamo se za meč protiv Srbije. Mi smo tim i trebaju nam dva poena. Nije bitno ko će ih osvojiti“, poručio je Aleksandar.
Bublik je trenutno 36. reket sveta i nikada nije igrao protiv Đokovića, a iza sebe ima kontroverznu priču.
Kada je kao 19-godišnjak krenuo da se probija u belom sportu Rus je odlučio da napusti Gatčinu, grad u blizini Sankt Peterburga i preuzme pasoš države Kazahstan.
Kao razlog za kontroverznu odluku koju je doneo 2016. godine Bublik je naveo nedostatak materijalnih sredstava, ali i „protekciju“ koju su dobijali talentovaniji igrači.
„Ja sam celog života bio Rus, ali me oni nikada nisu podržali. Uvek sam bio drugi, treći ili četvrti izbor. Zašto da igram za njih? Na primer, finansijski su pomagali drugima, ali ne i meni. Nije u pitanju samo novac, već i podsticaj. Sve bi dali momku koji je bio broj jedan, a ništa trećem. Dobio sam predlog da predstavljam Kazahstan i prihvatio sam ga, ali na ruci imam istetoviranu kartu Sankt Peterburga“, ispričao je Bublik nakon što je saopštio da će promeniti sportsko državljanstvo.
Braća Sabanov osvojila Srbija open u dubl konkurenciji - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
SPORT
Novak je bio ključ – braća Sabanov „odjavila“ Hrvatsku i vratila se Srbiji
Kazahstanac ruskog porekla privlačio je pažnju i ove godine, ne toliko rezultatima s obzirom na to da nije još došao do titule, već izjavama koje se tiču organizacije PTPA čiji su osnivači Đoković i Vasek Pospišil.
Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i PTPA nisu u dobrim odnosima, a Đoković i Pospišil pokušavaju da igrači dobiju jednaka prava bez obzira na rang.
U jeku rasprave sa čelnicima ATP-a Pospišil je tokom Mastersa u Majamiju ispoljio bes na terenu, a nakon toga je na temu organizacije pričao i Bublik koji je od Novaka i Vaseka kao i te 2016. od Rusije tražio više novca.
„Uživam u uspehu koji ostvarujem. Naravno, ako Novak uspe da izdejstvuje više novca, reći ću hvala. Ali ne želim da se borim za to. Na kraju dana, ATP je taj koji nas hrani i ne želim da idem protiv njih jer ne vidim za šta Novak ili Vasek mogu da ih tuže“, rekao je Bublik.
Bublik je na Dejvis kupu u susretu Kazahstana i Kanade savaldao Pospišila i poslao reprezentaciju u četvrtfinale.
Teniser ruskog porekla znao je tokom sezone da iznenadi odličnim partijama, ali nije uspevao da pronađe put to trofeja.
Jedno od četvrtfinala igrao je u Istburnu protiv Lorenca Sonega, italijanskog tenisera, kada je, videvši da će izgubiti, meču pristupio neprofesionalno.
Bublik je odlučio da ceo jedan gem tokom drugog seta servira ispod ruke. Nije se ustručavao da prizna da će tako da servira dok ne osvoji poen.
U reprezentaciji Kazahstana Bublik nije jedini igrač ruskog porekla. Mihail Kukuškin, koji će igrati prvi singl meč u četvrtfinalu, takođe ima rusko poreklo, ali je odabrao da igra pod zastavom Kazahstana.
Kukiškin je to, doduše, uradio mnogo ranije, sada već davne 2008. godine.
Trenutno zauzima 177. mesto na ATP rang listi, a najbolji učinak mu je 39. pozicija iz februara 2019. godine.
Favoriti smo na papiru. Kukuškin nije u formi, nije mnogo igrao ove godine, Bublik zna da iznenadi, ali igra protiv Noleta. Dejvis kup je u pitanju, svako svakog može da dobije ovde. Ima publike, biće naših navijača, to će nam sigurno značiti. Ja mislim da imamo velike šanse da prođemo i da ćemo opravdati ulogu favorita“, rekao je srpski dubl specijalista Nikola Ćaćić pre duel u intervjuu za Sputnjik.
Pobednik četvrtfinala Srbija – Kazahstan sastaće se u borbi za finale sa selekcijom Hrvatske.
Ruski teniser Danil Medvedev na Završnom turniru u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SPORT
Odzvanjaju reči „ruske legende“ upućene Amerikancima – preko „odbeglog Rusa“ /video/
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SPORT
Đoković: Što se kaže – ima Boga! /video/
Hrvatski teniseri Mate Pavić i Nikola Mektić - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SPORT
Hrvatska čeka Srbiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala