- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Rusija da prekine eskalaciju na granici sa Ukrajinom

© AP Photo / Vesa MoilanenGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Šefovi diplomatija država-članica NATO pozvali su Rusiju da „prekine eskalaciju“ na granici sa Ukrajinom i pokaže transparentnost, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Razmotrili smo situaciju kod istočnih granica Ukrajine, namere Rusije su nepredvidive… Pozivamo Rusiju da pokaže transparentnost i prekine sa eskalacijom“, rekao je šef NATO po završetku prvog dana zasedanja ministara u Rigi.
Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.
Takođe, Stoltenberg je pozvao Rusiju i Belorusiju da pokažu veću transparentnost kada je reč o vojnim vežbama jer, kako je naveo, članice Alijanse to ne vide.
„Rusija i Belorusija imaju pravo da obučavaju svoje snage na svojoj teritoriji. Ali, mi želimo više transparentnosti, jer je ne vidimo“, rekao je on.
Dodao je i da su se ministri složili da je neophodan dijalog sa Rusijom.
„Razmotrili smo kombinovani pristup odnosima sa Rusijom koji podrazumeva obuzdavanje tamo gde je to neophodno i otvorenost ka dijalogu. Shvatamo životni značaj dijaloga sa Rusijom i otvoreni smo za saradnju“, rekao je Stoltenberg.
Ranije danas šef NATO je uoči sastanka rekao da će Rusija, u slučaju primene sile protiv Ukrajine, „platiti visoku cenu“ i da NATO po tom pitanju ima različite opcije.
Dodao je i da je jačanje prisustva snaga NATO u regionu Crnog mora i baltičkih država „odgovor na postupke Rusije“.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Patrušev: Zapad možda širi dezinformacije o upadu Rusije u Ukrajinu da bi uveli nove sankcije Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala