- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpskom nacionalnom savjetu zabranjen ulaz u Dom kulture u Pljevljima

Pljevlja - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je da vlast u Pljevljima ne dozvoljava da manifestaciju „Dani srpskog sabora“ održe u Domu kulture u tom gradu, već svečanost moraju 1. decembra da održe u lokalnom hotelu.
„Obavještavamo javnost da lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“ u Domu kulture u Pljevljima obilježe nacionalni praznik Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Javna ustanova Centar za kulturu u Pljevljima svoju odluku da ne dozvoli obilježavanje nacionalnog praznika srpskim organizacijama obrazložila je dopisom u kojem navodi 'da održavanje skupova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu, koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, vjerskim i nacionalnim okupljanjima narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne djelatnosti, kao i organizovanje kulturnih programa koji su namijenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore'“, piše u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta
U saopštenju ističu da „odgovor Javne ustanove Centar za kulturu iz Pljevalja je samo nastavak već viđene prakse da su sve, i ne samo kulturne institucije, u lokalnim samoupravama gdje je na vlasti antisrpska koalicija zaključane za srpski narod i srpske organizacije, pokušavajući da i dalje na drzak i neodgovoran način nastavi sa realizacijom državnog projekta asimilacije srpskog naroda… Srpski nacionalni savjet, kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, zvanično je upoznala najviši organ izvršne vlasti da je 1. decembar – Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obilježava i slavi“, piše u reagovanju.
Iz Srpskog nacionalnog savjeta ističu „da bi postupak lokalne samouprave u Pljevljima trebalo da bude poslednje upozorenje Srbima i parlamentarnim strankama koje dominantno glasa srpski narod uoči predstojećih lokalnih izbora da se jedino sabornošću i zajedništvom, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou može obezbijediti prosperitet i ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori“.
„I pored neprimjerenog pokušaja lokalne samouprave u Pljevljima da u skladu sa njihovim željama srpskom narodu određuju nacionalne praznike, manifestacija sabornosti i kulture, kojom će se obilježiti Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kao najveća i najiskrenija želja svakog čestitog Srbina, održaće se 1. decembra 2021. godine u svečanoj sali hotela 'Pljevlja'“, piše u saopštenju.
Podgorička skupština odžana 1918. godine - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
REGION
Dan ujedinjenja da se proslavlja kao državni praznik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala