- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dan ujedinjenja da se proslavlja kao državni praznik

CC0 / / Podgorička skupština odžana 1918. godine
Podgorička skupština odžana 1918. godine - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Podgorička skupština je nešto posebno za nas u Crnoj Gori i mi taj datum slavimo i nadamo se da će doći vrijeme da će granice biti poništene i da će narod živjeti zajedno, kazao je večeras Momčilo Vuksanović predsjednik srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.
U kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja obilježeno je 103. godišnjica održavanja Podgoričke Skupštine nakon koje je Crna Gora ušla u sastav Kraljevine SHS, organizatori proslave su Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Srpski informativno-kulturni klub „Sveti Sava“ i Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“.
Vuksanović je naveo je da ima zadovoljstvo da okupljene pozdravi i ansambl „Knjaz Miloš”.
„Ovaj datum obilježavamo već 20 godina i nikad nećemo poništiti da se ne sjećamo želje srpskog naroda da žive na istom prostoru kao sunarodnici. Mi smo odlučili da dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije proglasimo dan praznika u Crnoj Gori. Podgorička skupština je nešto posebno za nas u Crnoj Gori i mi taj datum slavimo i nadamo se da će doći vrijeme da će granice biti poništene i da će narod živjeti zajedno“, kazao je Vuksanović.
Organizatori su naveli obilježavaju ovaj praznik kao dan kad je omogućeno ostvarenje našega naroda da žive zajedno.
Književnik Dragan Lakićević je kazao da ako se zagledamo u fotografiju poslanika koji su izglasali Podgoričku skupštinu, oni su poređani kao da su znali da će ovo biti jedan o najznačajnijih praznika u istoriji Crne Gore.
„Znamo da su poslanici bili različitog imovnog stanja i vjerospovjesti. Naši i njihovi pogledi se susreću danas i tu se pitamo ko kome odgovara, mi njima ili oni nama. Na toj staroj fotografiji nedostaju oni koji su poginuli na Skadru i Mojkovcu. Oni su ginuli za ujedinjenje. Na ovoj fotografiji nose šubare, fesove i kape, a imali su ideju da se ujedine u jednoj državu. Poslanici Podgoričke skupštine se nalaze na prelazu iz sela u grad iz starog u novo doba“, kazao je on.
Kako je dodao, na fotografiji se nalaze i potomci i preci, preci koji su sanjali o ujedinjenju, a potomci smo mi.
„Kako da se ne ujedinimo sa vojskom velikih vojvoda, vojskom seljaka i oficira. To je sveta vojska majke Srbije, koja je prošla kroz kapije smrti albanske golgote. To je bila vojska koja je jurišom na Solunskom frontu okončala Prvi svetski rat. Na čelu te vojske bio je Aleksandar Karađorđević potomak velikih Petrovića“, poručio je on u besjedi, i upitao šta smo mi bez njih.
U Pljevljima, 1. decembra, u Domu kulture u 19 časova, prigodnim programom će se obilježiti Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Tom prilikom svečanu besjedu će održati dr Novica Stanić.
Podgorička skupština odžana 1918. godine - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2020
Podgorička skupština je 1918. bila jasna i jednoglasna, sve drugo je politizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala